30 juni 2009

Musik i badet eller duschen

I väntan på inlägg om vad som händer i vårt hus så kommer några tips på vattentäta eller vattensäkra musikspelare.

Manicken ovan är en duschradio från König. Finns i flera färger och går att köpa hos Digitaltvexperten. Där kan man även köpa spelaren nedan. Även den kommer från König med har även en inbyggd cdspelare. Tål mer vatten än radion ovan, och kostar även mer.

Vill du ha en radio som är rolig att titta på och som du även kan kontrollera temperaturen med så kan du köpa en radioanka som är vattentät. Köp den hos Coolstuff.

Vad sägs om att lyssna på några riktigt bra låtar under simturen? Inga problem om du köper denna MP3 spelare från Speedo. Kostar runt tusenlappen och går att köpa via Prylportalen.

Bilder: kommer från inköpsställena

28 juni 2009

Nu har vi gräs!

Förrutom att hänga på musikfestival har det hänt lite med vårt hus. I torsdags morgon anlände gräset till våra kompisar, som också skulle lägga gräs, så det var bara att åka med släpkärran och hämta.


Två vändor med släpet räckte. Först tänkte vi att det skulle ta lång tid, men det gick väldigt smidigt. Mias brorson Eric var också med och hjälpte till. Men det var väldigt varmt, mer är 20 grader. Mia var slarvig när hon smörjde ryggen och brände sig därför på axlarna..... men fint blev det.


Så nu ligger den där grön och fin nästan överallt. Eftersom det var så varmt så brändes gräset på vissa ställen. Men det hände sist vi lade rullgräs också, men det tar sig med tiden.


Så nu skla det vattnas, vattnas och vattnas. Tre veckor bör gräsmattan få ligga ifred innan man börjar gå på den. En sak att bocka av på vår att-göra-denna-sommar-lista.
Självklart var det inte bara att rulla ut gräset. Det var hårt arbete med att jämna ut jorden och få det så slätt som möjligt, men det är roligare att skriva om slutresultatet :)
Bilder: privata

23 juni 2009

Gungeligung

En sådan här gunga skulle Mia vilja ha i trädgården. Synd då att nästan alla träd är uppgrävda och bortkörda. Men det finns ett träd där det skulle kunna fungera. Då skulle stolen vara målad i rosa eller lila. Vi får se om Sven låter sig övertalas både vad gäller stolen och den eventuella stolen.


För er som vill bygga en gungstol hittar en bra beskrivning här.

22 juni 2009

Midsommar på Öland



Årets midsommar firade vi i Ventlinge på Öland. Vi hade aldrig tidigare varit på Öland och blev väldigt förtjusta i ön. Så otroligt vackert och rofyllt Ett par vänner till oss har ett hus där tillsammans med hans familj. Delar av den familjen kommer vi att återkomma till. Hur som helst så var vi ett gäng som hälsade på dom. På midsommardagen så hade vi knytis-picknik på Alvaret.

Emil och Jasmin, som är bofasta på Öland, hade bakat en supergod morotskaka och här delar Jasmin med sig av receptet.

Morotskaka a´la Ventlinge

Kakan:

4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

6 dl rårivna morötter

2 dl olja

Glasyrkrämen:

200 g philadelphiaost

75 g mjukt smör

2 1/2 dl floursocker

2 tsk vaniljsocker

Sätt ungen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser Gräddas i 30 minuter. Låt svalna.

Mixa samman ingredienserna till krämen i en mixer och kör tills den blivit slät. Viktigt med mjukt smör annars blir det klumpar i krämen. Bred krämen på kakan och dekorera med rårivna morötter. Enjoy!!!

Bilder: privata

17 juni 2009

Mia vill att Norman flyttar in

Vi har två dörrar som det spring i en hel del. De stängs, öppnas, slängs igen, lämnas öppna, blåser igen osv. Två dörrstoppar vore bra, men det har inte blivit av att köpa några. Men då trillade Mia över dessa.....



Stackars Norman föll pladask och hamnade under dörren! Norman the Doorman får gärna flytta in hos oss. Och gärna i dubblett. Dörrstoppen är gjord av silikon och metall och går att köpa på Design Torget.
Bild: Designtorget.se

16 juni 2009

Lättja?

Nu har vi varit riktigt dåliga på att fixa hemma. Det har nästa inte hänt något vettigt på en hel vecka, förrutom målning av ett källarfönster. Antar att vi blivit lite slöa när hantverkarna inte kom. Och så hägrar säkert midsommar på Öland också ;)

Mia har i alla fall köpt nya ljuskoppar till vardagsrummet. Hon var trött på lila som accentfärg och har tänkt att byta till petrol. Vi får väl se när det är färdig pimpat med ljus, vaser, kuddar och dyligt. Det är ju först midsommar och sen Peace & Love. Plus att vi har massa mer viktiga saker att göra.....







Bilder: privata

15 juni 2009

Försenade planer

Det går segt nu. Det har regnat otroligt mycket och marken är helt genomdränkt. På måndag kommer vårt gräs, men som det ser ut nu ska vi försöka skjuta på leveransen. Vi har inte förberett marken alls och på torsdag åker vi till Öland så skulle inte hinna även om det helt mirakulöst nog skulle bli perfekt väder.

Det andra lite större projektet är inkopplingen av bergvärmen. Även där är det sinkningar. Just nu är vår vvs-kille sjuk. Så värmefläktarna får vara kvar ett par dagar till.

Och så har våran tvättmaskin fått tuppjuck. Kläderna luktar unket även om de är nytvättade. tror det beror på dels att det är en dålig tvättmaskin och att det är krångel med avloppet. Vattnet blir nog liggandes kvar i alla rör och blir och lukta unket. Skitkul att köpa ny tvättmaskin.

12 juni 2009

Försenad gräsmatta

Tanken var att det skulle komma hem rullgräs till oss idag. Men leverantörens maskin hinner inte skära lika många gräsremsor som det finns beställningar på. Så veckan efter midsommar är nytt leveransbesked. Inte hela världen med tanke på att vi är så vana att ha lite gräs. Underlaget är inte heller klart och Mias bror sagt att hans grävmaskin skulle sjunka ner i marken på grund av allt regn som gjort marken mjuk. Så nu hoppas vi på torrare väder, att vi hinner fixa till underlaget och att gräset kommer om 1,5 veckor istället. Vill inte att gräset ska vara försenat den veckan för på torsdagen börjar Peace & Love festivalen så då har vi inte tid med trädgårdsgöromål! ;)

Tänkte bjuda på lite bilder från förra sensommaren när vi rullade ut 40 kvm gräs. Varför fixade vi inte hela gräsmattan då när vi ändå var igång? Vi hade inte tänkt anlägga gräs förra året, men kom över 40 kvm otroligt billigt så då var det bara att slå till!


Så här så den tilltänkta gräsmattan ut efter att tomten omschaktats på grund av fellut.



Sven och Peter i full fart. Krattande och pusselläggning. Riktigt kul är det. Längst till höger skymtar ni Pontus som också tyckte det var kul...att titta på.



Så här fint blev det! Detta gräs har nu övervintrat under en snövall ett år och klarat det bra. Dock har gräset dött på de platser som vår hund haft som favorit-kiss-ställen. Där har vi haft på lite mer jord och gräsfrön.


Bilder: privata

11 juni 2009

Efterlängtad nätbutik

Där vi bor finns ingen Mique-butik. Det är tråkigt med tanke på att de har så fina och bra grejor. Men nu finns det en chans för oss som har långt till Mique att handla på nätet. Ägaren av butiken i Stockholm har öppnat en nätbutik.



Butiken heter Milq och du hittar den här. Man kan också vinna presentkort till butiken. Intresserad? Klick här. Och så en sista sak.... shoppa lungt.. eller inte.

10 juni 2009

Rör-röra

Nu har rörarbetet nere i källaren kommit igång. Och det är inte ett rör som ska dras.



Det är rör, böjar, kopplingar, ventiler, avstängningsmokajänger överallt.

Och så gäller det att tänka efter innan man drar ett rör. Hur har man tänkt att använda rummet? Vill man kunna koppla in andra saker i framtiden? Det är inte så man bara ställer sig och drar om rören....

Hursom helst så är det skönt att det äntligen är på gång på riktigt. Svårt att förstå att vi inte ske elda nästa höst och vinter. Ofattbart!!!


Bilder: privata

Lisa Bengtsson

Lisa Bentsson har bloggat på Elle Interiörs hemsida ett tag. Men nu är det slut med det om fem dagar. Som nedräkning har hon en tävling varje dag där man kan vinna saker som hon formgett. I dagens tävling kan man vinna hennes affischer Kungen af Djungeln och Drottningen von Savannen.





Gillar du Lisas grejor kan du klicka här för att komma direkt till hennes blogg.

Bilder: lånade från elleinterior.se

09 juni 2009

Planerna för trädgården

Just nu är vår trädgård ingen trädgård. Men vi har många planer. Och beräknat färdigt-datum för projekten är väldigt olika.

I hörnet mellan en av grannarna och skogen, under ett stort träd har vi tänkt att anlägga en japaninspirerad damm och sittplats. Vi har tänkt oss ganska mycket sten och gräsväxter.

Bredvid den japanska delen är det tänkt att det ska bli en rabatt. Denna rabatt kommer att angränsa mot grusplanen. Det röda som syns är grannens garage.

Denna del ska i första hand bli beklädd med gräs. Sen är tanken att det ska planteras hallonhäck, krusbärs- och svartvinbärsbuskar samt jordgubbsplantor. Men vart är inte bestämt än.

Innanför fönstren är vår takbeklädda altan. Förrutom att panelen ska bytas så ska altanen glasas in med skjutglas partier. Utanför den är det tänkt att det ska byggas ett stort trädäck med en pool och en badtunna i. Frågan är om den terrassen ska vara samma höjd som altanen, ligga ett par trappsteg nedanför eller i höjd med gräsmattan. Här har vi inte tänkt klart än. Runt hörnet på altanen ska det byggas ett soldäck som ska löpa efter hela kortsidan på huset och det kommer att vara i samma höjd som altanen. Borde skaffa något enkelt ritprogram så kam kan visualisera de olika förslagen....
Bilder: privata

08 juni 2009

Ved issues

I vintras så tänkte vi att vi skulle tömma oljetanken och värma huset med den olja som fanns kvar. Det fanns mer olja än vi trodde, vilket resulterat i att vi har mer ved över än vi trodde vi skulle ha. Vi vill absolut inte sälja eller slänga veden eftersom vi tänker sätta in braskamin i båda matsalen och badrummet i källaren samt installera en kasett i den öppna spisen på ovanvåningen. Så veden lär ju gå åt.

Veden har legat både inne i vårt skruttiga uthus och staplat efter ena sidan på dito. Det som är kvar ligger inne i huset. Men vi är i desperat behov av utrymme där vi kan förvara diverse grejor. Det ser så himla stökigt ut när det ligger saker på gården. Därför har vi snabbt och extremt provisoriskt fixat till en plats bakom uthuset mot skogen där veden får ligga.
Nu ligger det en till rad med pallar på marken och en presenning spikats upp som tak. Uthuset är i väldigt dåligt skick och ska så småningom ersättas med ett nytt, men det dröjer ett par år. Därför vill vi inte bygga ett riktigt vedförråd då vi tänkt att det ska sitta ihop med det nya uthuset. Detta får duga så länge. Så nu är det bara att bära och stapla. Jobbigt men det kommer bli så skönt att ha ett ställe att lägga grejor på.

Bild: privata

07 juni 2009

Kaaaallllt....

Som vi tidigare skrivit om så har vi rivit ur värmepannan, acc.tanken, nästan alla rör och tömt radiatorerna på vatten. Det var bråttom att få bort allting så att rummet kunde göras iordning för den nya värmepumpen. Så kontentan är att vi varit utan uppvärmning i cirka två månader. Nu är det kallt. Först så var ju huset varmt i sig självt och sen var det varmt väder. Men nu är det regn, rusk och kyligt ute. Och har så varit ett tag och alla prognoser visar på att det kommer vara så ett tag.

Lite irriterande är att värmepumpen är på plats så det enda vi väntar på är att VVS killarna och elektriken kommer och kopplar in allting. Och det kan dröja. Det är ju alltid lynnigt med svensk sommar, men vi hade inte trott att vi skulle vara tvugna att ha någon sorts värmekälla igång i juni. Vi har kollat på hur snabbt vi kan få in kaminen i matsalen, som ligger lite senare i planeringen. Men i gamla hus går ingenting enkelt. Skorstenen måste tätas extra i just den rökkanalen som kaminen ska kopplas in på, avväxlingen mellan köket och matsalen måste fixas helt klart innan vi kan sätta upp material på väggen bakom kaminen, innan vi kan fixa avväxlingen måste vi eventuellt byta ut några elementrör i väggen som en snickare råka såga i (eller snarare nudda med tigersågen), eftersom vi ska byta golv i matsalen måste vi ta beslut om vilket så vi vet i vilken höjd röret från skorstenen ska komma ut på, osv......

ÅÅhh det är så frustrerande! Just nu går elelementen på högtryck och fötterna går runt i raggsockor. Nu ska hela familjen gå ut och flytta ved på gården. Då blir vi i alla fall varma!

04 juni 2009

Rollerskyddet RollerCap

I senaste numret av Villaägaren var det en liten notis om ett rollerskydd. Mia var tvungen att kolla upp.


Smarta saker kan man beställa denna smarta grej och så här beskrivs produkten: RollerCap skyddar målarrollers under pågående arbete i upp till en månad. RollerCap både förenklar och effektiviserar arbetet dessutom skonas miljön. De kladdiga plastpåsarnas tid är förbi. RollerCap finns i två storlekar och passar de flesta rollers på marknaden. Den är enkel att rengöra och kan därför återanvändas. Rollerskyddet sluter helt tätt vilket gör att ett rollerhuvud kan lämnas orengjort i månader utan att förstöras. Detta är särskilt fördelaktigt då man vill använda samma kulör vid ett senare tillfälle.
Mycket smart grej om den fungerar. Priset är från 39 :- och den finns i två storlekar. Kan tips allmänt om Smarta saker.se Finns många bra saker som man inte visste att man behöver...

Teckningshållare

Barn är ju väldigt kreativa och produktiva. Det innebär att man som förälder kan få drivor av teckningar som man inte vet vad man ska göra av. Samtidigt som man inte vill slänga dom. Var ute och surfade och hamnade på sidan Blå elefant och hittade dessa teckningshängare.


Man hänger upp denna på väggen och de små stjärnorna/blommorna i mitten är klädnypor. Dessa var i Mias tycke inte de snyggaste men idén bra. Kanske någonting för det kommande lekrummet?
Bilder: Blåelefant

03 juni 2009

Fönstertejp

En sak som vi släpat efter med är invändig målning av fönster. De rum som vi fixat med under vintern har inte fått sina fönster målade på grund av att man inte kan öppna fönstren och måla överallt. Så det är en sak som Sven nu delvis tagit tag i. Och riktigt meskeringstejp avsedd för fönster och som skulle "tåla" att sitta längre än vanlig maskeringstejp (som ska dras bort direkt eller sitta kvar maximalt 1 dygn) inhandlades. Nu skulle det gå mycket enklare.




Men nej. Tejpfan sitter. Kanske inte lika benhårt som andra sorter, men långt ifrån den drömtejp vi fantiserat om. Så dra bort tejpen på en gång och maskera om när du ska måla lager två.

Bild: privat

02 juni 2009

Nu är den på plats!!!

Idag kom vår nya värmepump. Utlovad leveranstid var ett par veckor, men den kom inom en vecka. Och den vägde 240 kg. Som tur var har vi bra kompisar som kom och bidrog med både muskelkraft och hjärnkapacitet. Det var inte det enklaste att få ner pumpen i källaren.



Hur ska det här gå till? Den frågan ställde vi oss alla. men skam den som ger sig!




Här börjar resan ner i källaren. Det var trångt, tungt, knixigt, hårt och jobbigt på alla sätt. Det krävdes fem killar för att baxa mojängen ner för trappen.




Men nu är den på plats i rätt rum. Själva finjusteringen av placeringen får vvs-killarna fixa. Eftersom Mias bror varit här och grävt ur ett schakt mellan borrhålet och ytterväggen på huset så är det bara att vänta på installationen.



Även om golvet som vi redan lagt ut snällt fick flytta på sig samt att det blev lite förluster från den omflyttningen så är det otroligt skönt att ha fått in allting som vi ska göra. Nu är det bara betalningen kvar ;)

Bilder: privata

01 juni 2009

Sjysst tillbehör till grillen

Ett roligt sätt att serveta ketchup, senap och kryddor snubblade Mia över på Roliga prylar.

Perfekt fördelsedagspresent eller värdinnegåva.



Såg också att de satt ner priset på skärbrädorna som vi skrivit om här. Men vi får ju inte handla saker till ett rum som inte är klart eller påbörjat. och köket ligger ganska långt ner på listan....



Bild: roligaprylar.se