31 juli 2009

I mål?

Ja nu är i alla fall dörr och fönster på plats. Men Mia tänker inte ropa hej innan allt är klart.

Det snygga på andra sidan fönstren är en presenning Sven har idag isolerat runt fönster och dörr, handlat mer spik, reglar och isolering. Men den här helgen kommer det inte hända så mycket, vi ska på bröllop imorgon och få besök av en väldigt ny bebis på söndag.

30 juli 2009

Backning

Det blev inte klart. Istället blir det till att börja om. När vi inte fick det att stämma kollade vi vattenpasset och det visade sig att det fått sig en smäll eller någonting för det visade helt hel, och olika beroende på åt vilket håll man höll det. Så kul kan det vara ibland. Så på fredag gör vi ett nytt försök......

29 juli 2009

Half way......

Ingenting är enkelt i ett gammalt hus. Det är fascinerande att det inte finns en enda vägg, golv eller tak som är rakt. Så att sätta in en altandörr är inte så enkelt som man först kan tro. Inte så heller denna gången. Dock är vi mycket glada över att dörren sitter på plats när middagsmaten ska ätas. Lite förberedelser inför fönstret har också gjorts. Får se om det blir någon fönster idag eller om det jävlas så mycket att det får vänta till imorgon. Mia jobbar och börjar hyfsat tidigt så sömnen är också prioriterad. I alla fall denna vecka, för sen är det semester igen :)


Har ju lovat att visa Adjustfix på plats. Intentionen fanns när dörren monterades, men det var så trångt att det var svårt att ta kort. Men det kommer. Någongång.


Bild: privat

28 juli 2009

Fönster shopping

Vi har ju bytt, och håller på att byta, lite fönster. Vi har handlat dessa online på Bygghemma. De fönster vi har köpt, och även altandörren, har tillhört sortimentet Lagerförda fönster/fönsterdörrar. Fördelen med dessa är att de lämnar företagets lager inom 24 timmar. Som exempel beställde vi ett fönster och en altandörr sent på torsdag kväll förra veckan och varorna lämnades på vår gård måndag förmiddag. Smidigt och otroligt enkelt!


En annan otrolig fördel med dessa fönster är att man kan köpa till någonting som heter Adjufix karmskruvspaket. Fabriken förborrar och monterar hylsor som underlättar montaget väldigt mycket. Hur hylsorna ser ut och hur de monteras syns på bilden nedan.

Det är svårt att förklara med ord hur monteringen förenklas, men vi ska ta kort på det nästa gång vi sätter in ett fönster och göra ett eget inlägg om det. Adjufix kostar 219 kronor per paket och det är värt varenda krona. Ja frakten är också gratis om man beställer varor över 2000 kronor, vilket är väldigt lätt gjort.


Bilder: Bygghemma.se

IKEA sugen?

Snart kommer nya IKEA katalogen. För dig som inte kan vänta tills dess så vill Mia rekommendera IKEAs USA katalog.







Bild: IKEA

27 juli 2009

Hål i väggen

Nu har fönstret och altandörren i hallen på övervåningen åkt ut. Innan vi rev ut dom så hade vi redan beställt nytt fönster och ny dörr. Efter rivningen visade sig att det inte fanns någon regel mellan fönster och dörr, utan dom var fast skruvade i varandra. Det gör ju monteringen av det nya fönstret och den nya dörren väldigt mycket mer krånglig. Svårt att få millimeter rakt när man inte har något stumt att fästa i åt alla håll. Vi har två fönster till på samma vägg som också ska bytas, varav det ena har samma mått som det fönster vi nu har hemma. Så funkar det inte är det bara att beställa ett mindre fönster till detta hål och bygga en minivägg mellan dörr och fönster. Den andra fönstret kan vi i så fall montera på ett annat ställe.

Hursomhelst så ser det så här fint ut i hallen. Den härligt mossgröna presenningen matchar perfekt de 70-talsbruna medaljongtapeterna ;)

Idag har det kastats plankor och annat skräp på sopstationen. Det är helt sanslöst hur mycket bråte det blir när man renoverar. Just nu sorterar Sven lite plankor och ska grunmåla lite panel till den sista gaveln. Man får passa på att göra utomhusjobb när vädret medger.

Bild: privat

26 juli 2009

Sista sidan

Igår satte vi upp byggnadsställningen vid norrgaveln på huset.



Det ska i första hand bytas fönster och altandörr på ovanvåningen. Sen ska det bytas panel och isoleras ovanför midjan som måste till på denna sida. Fönster och altandörr är beställda och kommer nog i början på nästa vecka. Vi bytte taket för två år sedan och eftersom vi inte bytte fasad på hela huset då så klädde vi aldrig in undersidan av taket. Och då satte vi aldrig upp något insektsnät heller så när Sven igår började att riva så såg vi att det var väldigt många getingbon innanför överliggarna på den gamla fasaden. Usch!

När nästa bild på denna gavel kommer upp på bloggen så är förhoppningsvis både fönster och altandörr bytt.

Bild: privat

25 juli 2009

Nya kläder

I förrgår satte Sven upp den sista brädan på långsidan. Och så här fint blev det!

Det som fattas nu är lite mer färg på panelen, uppsättning av stuprör och ommålning av fönstren. Men fönstermålningen får nog vänta tills nästa år. Nederkanten ska så klart snyggas till, men det först efter att den sista kortsidan är omklädd. Till höger syns den inbyggda altanen som också ska få sig en rejäl omgång. Detta var planerat tills nästa sommar, men så sent som igår sa Sven att han kanske vill börja med det i år...... Hmm ju fler projekt som påbörjas desto längre tid innan badrummet påbörjas tänker Mia. Men det vore ju å andra sidan väldigt skönt med en ny altan nästa sommar.

Om det är någon som tänkt på det så har vi inga foder runt knutarna eller runt fönstren. Det beror på att Mia tycker det är snyggt utan. Och det har inneburit mer krångel för Sven. Hur vi löst det har vi inte visat, men det är fler fönsterbyten på gång och då tänkte vi visa utifall det är någon mer som vill ha det så.

Bild: privat

23 juli 2009

Span från Eskilstuna

När man är iväg på resa så kan man ju inte låta bli att kolla in snygga grejor och smarta lösningar. Här kommer lite inspiration från Eskilstuna.

Hotellet vi bodde på var en ombygd industrilokal som låg på ett gamalt industriområde som blivit mer av ett kulturcenter. Alla husen har behållt den gamla stilen och alla namn och nummer var upplysta på fasadena. Mycket snyggt och en poäng till Sven i en fråga vi funderar på, och som ni kommer at få se någon gång någon månad.

Det fanns en del utrymmen på hotellet som användes regelbundet, men som ända skulle vara smakfulla. Istället för draperier hade de satt upp fransgardiner i guld/brunt/beige som passade perfekt till all övrig inredning. Smart idé som var riktigt snygg, även om korten blev helt kassa.

I foajén fanns det en gammal öppen spis. Den var guldmålad. Guld är inte alls Mias färg, men det var riktigt snyggt mot de vita kalkväggarna och tapeterna som gick i oxblod och metall.

Sist, men absolut inte minst aktuellt var ovanstående balkonginspiration. Inte så speciellt snygg balkong, men staketet föll Mia i smaken. Balkongen i Dalarna ska rivas och byggas om. Det kommer bli ganska mycket trall med staket på tomten och man vill ju verkligen att alla staket ska se likadana ut. Så balkongens räcke kommer att bestämma form och utseende på alla kommande staket.
Bilder: privat

20 juli 2009

Inläggstorka

Nu har det varit otroligt dåligt med uppdatering. Men det har varit lite mycket. I helgen har vi haft en fest som tagit sin tid. Det skulle fixas innan, städas efteråt och framför allt tog festen ut sin rätt dagen efter. Så det har också varit lite husaktiviteter också.


Dock har det hänt lite husrelaterade grejor. Av vänner fick vi bland annat en stor ljusstake, fin plåtlåda, ljuslyktor och två gröna Norman. Norman har Mia skrivit om tidigare, nämligen här.

Det kommer inte hända så mycket de närmaste dagarna heller. Vi ska åka till Parken Zoo. Men man vet aldrig om datorn får följa med.......

16 juli 2009

Ett måste....

.. om du bygger mycket är kap- och gersågen.

Bra till: att såga plankor, reglar, lister, alla sorters gersågningar

Mindre bra: kan inte såga av allt för breda saker

Att tänka på vid köp: ska ha många olika germöjligheter, stabil konstruktion. Som vanligt, man får vad man betalar för.

Bild: privat

Ännu ett måste.

Och denna gång är det inte bara ett måste för folk som renoverar utan ett måste för alla som äger ett hus. Stegen!



Förklaring till varför statusen är ett måste behövs nästan inte. Vad du än ska göra ,som kräver att du måste komma högre upp än vad en stol kan hjälpa till med, så är stegen din hjälp. Köp en stege som har den längd som passar ditt hus. Och det viktigaste av allt, den ska vara lätt. En tung stege blir oftast stående på ett ställe medans en lätt stege är enkel att flytta och därför ett bättre hjälpmedel.

Bild: privat

15 juli 2009

Nu har det hänt lite

Har varit segt med uppdatering, och det beror delvis på att Mias strömsladd till datorn gått sönder. Nu är det fixat.

Senaste inlägget hade vi inte sådan tur med vädergudarna, men det har verkligen vänt. Det har varit strålande väder och vi har fått en hel del gjort denna första semestervecka.


Vi har kunnat måla utomhus så det har legat travar med plankor på baksidan. Dessutom har vi satt upp en hel del panel på väggen. Riktigt nöjd!



Idag så tog vi också ut köksfönstret. Det var ett söndertorkar elände till fönster som knappt gick att öppna och stänga. Som vanligt går det snabbt när Sven drar igång. Denna gång blev resultatet masonitdamm i hela köket och på alla grejor som Mia inte fick chansen att plocka undan. Men nu är fönstret i alla fall borta. Och nu ikväll satte vi in det nya fönstret också, men det har vi ingen bild på.


Nu ser väggen ut såhär, med undantag från det nya köksfönstret. Vet inte om det syns men kupan på taket är vår lilltoalett och fönstret in till den är röd. Våra nya fönster ska också målas röda.
Nej nu är det läggdags. Mer panel imorgon samt storhandling till en stundande fest.
Bilder: privata

12 juli 2009

Kreativ lösning

Vad gör man när man har brädor som ska målas, kort om tid och regnväder som enligt prognosen inte tänker ge sig? Jo man rensar ur ett rum i köllaren, bär ner alltihopa och målar där. Trångt? Ja. Krångligt? Ja. Men nu är i alla fall alla brädor som går åt till omklädnaden av långsidan grundmålade.



Nu väntar vi på uppehåll i alla fall några timmar så att vi kan byta ut ena fönstret i köket. Vi har semester i två veckor och tanken var att vi minst skulle hinna byta panel på långsidan parallellt med några små nöjesutflykter. Men vi sitter i vädrets klor.
Rummet som Mia stod och målade i är tänkt för ett badrum (fram till avloppsrören på väggen) och en tvättstuga. Dock lite svårt att få en uppfattning om storleken på rummet på det här kortet.
Bilder: privata

10 juli 2009

Krokar och hängare

Via en annan blogg fick Mia nys på krokarna nedan. Och blev helt kär. Såå coola.


Krokarna heter Pushpin wall hooks och finns i vit, rött och svart. Dom kostar 89 kronor styck, är 5 cm breda och går att köpa hos Inredning.nu
Tänkte visa några andra krokar och hängare som är snygga och fungerar lika mycket som en inredningsdetalj.

Den här hängar som man skulle kunna förväxla med konst heter Hook Man och är designad av Kikkerland. Går även den att köpa hos Inredning.nu och kostar 279 :-

Dear deer fanns tidigare i gjutjärn. Nu har det kommit en ny variant i Polystone och utbudet av färger har också utökats. Kan nu köpas i svart, vit, silver, grön, röd eller i rosa. Köp den för 125 :- hos Bluebox. Observera dock att om du har den gamla varianten så överensstämmer inte färgerna med de nya.
Även barn ska få ha snygga hängare. Här syns en Funnymal i gult. Finns också i vitt och rött, men då är figuren annorlunda. Bluebox är återförsäljare och hängaren kostar 199 :- styck.


Offside Coat rack heter den här riktigt coola hängaren som är designad av norskan Runa Klock. Köp den hos Bluebox för 495 pix.

När vi är inne på snygga hängare måste jag ju såklart återigen visa den snygga och faktiskt praktiska hängaren som Sven tillverkat. Mycket nöjd med den och den passar perfekt i vårt sovrum.

Bilder: från återförsäljarna och privat

Att göra det tråkiga roligare

Man ska egentligen alltid sträva efter att göra de riktigt tråkiga oc oinspirerande sysslorna lite roligare. Ett sätt att göra det är att ha lite finare eller roligare grejor som man ex. städar med eller ska sortera i. Hos Tingshop finns denna fins och praktiska batteribox.


Det är en 14 cm hög plåtburk som är så snygg att den kan stå framme, och det underlättar ju.

09 juli 2009

Bye bye Candy

När vi köpte vårt hus ingick en tvättmaskin. Den var i stort sett ny och hette Candy. Vi hade tidigare aldrig hört talas om det märket tidigare och var misstänksamma. Först fungerade den hyfsat bra, men den kunde inte hantera den mängd av tvätt som en småbarnsfamilj genererar. Och vi började ogilla Candy. sen slutade den att tömma spolvattnet ordentligt och tvätten luktade unket även om den var ny tvättad. Vi började hata Candy.

Ja då kunde vi inte tvätta. Men Mias mamma har ställt upp med att hämta vår tvätt, tvätta den och lämna tillbaka den blöt på galgar ( sååååå lyxigt). Och då har vi inte varit super stressade över att fixa en ny tvättmaskin. Plus att det var väldigt mycke som fixades hemma samtidigt.

Men i förrgår tröttnade Sven och åkte och köpte en ny tvättmaskin. Så nu bor det en ny, fin, ren tvättmaskin med många olika program hemma hos oss. Den står tillfälligt (eller detn kommer nog stå där ett par år...) i pannrummet i väntan på att tvättstugan ska byggas. Dock har vi inte provat den än eftersom vår privata tvättservice har hämtat all vår lorttvätt ;)

Så nu står Candy där ensam och vidrig i källaren. När det hiskeliga regnovädret gett sig ska Candy flytta. Till soptippen!!

Bild: privat

06 juli 2009

Vad händer?

Nu har det varit dåligt med uppdateringar. Anledningen är jobb, renovering, fint väder och familj. Som vanligt ungefär.

Som vi tidigare skrev om så har vi inget badrum längre, men det funkar riktigt bra ändå. Vi har ju en nyrenoverad toalett på övervåningen där vi har alla badrumsgrejor och så duschar vi i källaren. Att det är mycket sågspån och allmänt stökigt är hela familjen redan så van vid.


Så här ser vår högst provisoriska dusch ut. Men antagligen kommer den att bli mer och mer permanent eftersom renovering i princip alltid drar ut på tiden. Dessutom ska vi ju inte ens börja med badrummet än. Dock har vi satt in den nya badrumsfönstret, men mer om det i ett annat inlägg. Innan vi tar tag i badrummet ska det fixas med panel och ett till fönsterbyte, samt lite trädgårdsjobb. Dessutom har vi väldigt många mindre påbörjade projekt som vi aldrig tagit tag i att göra klart ( se listan projekt i pipeline i högra spalten). Mia har tänkt att beta av några sådana denna sommar, men får Sven för sig att starta något nytt projekt så blir det väl inget av med.

Vi har påbörjat förberedelserna inför panelbytet, men bilder på det kommer en annan dag då vädret är lite bättre. Detta är sista jobb veckan innan semsester etapp 1 så vi hoppas komma lite framåt under de veckorna.

Bilder: privata

01 juli 2009

Hoho var är badrummet

Vi ska bygga ett nytt badrum på entréplan....... i höst. Men det ska in ett nytt fönster. Och på den väggen har vi tänkt att sätta ny ytterpanel på nu i sommar. Så innan panelen åker på så måste fönstret in. Vad gjorde Sven då? Jo så här. I vår dusch.


Det kan ju tilläggas att Sven är väldigt förtjust i att just riva. Så nu ser vårt badrum ut såhär



När allting var bort och de som kunde rivas rivet så märkte vi att golven var väldigt konstiga, sneda och instabila. För säkerhetsskull så bröt Sven upp den del av golvet som var konstig. Och det var tur det. Golvet vilade inte direkt på någon bärande konstruktion. Det hade aldrig hållit för det nya golvet. Så nu ser man ner i den kommande tvättstugan från det kommande badrummet. Snurrigt och sågspåningt värre.

Så nu dushar vi provosoriskt i pannrummet som nu är klart, men oinrett.

Bilder: privata