30 september 2009

Vinn färg och en målare

Här kommer ett tips. Har du en blogg och målat om hemma så kan du vinna färg och en målare, värde 10 000kr.



Det är sajten Måla över tapeten som kör tävlingen. Men vi vill också passa på att tipsa om själva sidan. Här finns information om olika färger, praktiska tips och inspiration. En smart grej som dom också har är en färgsnurra som hjälper till att beräkna hur mycket färg det går åt.


För att komma till tävlingen klicka här.


Bild: Måla över tapeten

The Art of Hand

På sidan Rockett St George hittade Mia dessa fina händer i okänt material.

Händerna är 7 cm * 3,5 cm och är egentligen kylskåpsmagneter. Ett set innehåller 8 händer och handsignalerna är bland annat high-five, lyft luren och ok. Men skulle Mia köpa dessa så skulle de, som på bilden, snarare få fungera som konst på en vägg. Priset är £35 och för att få varor levererade till Sverige får man betala £15.

Bild: Rockett St George

29 september 2009

Lilltoaletten, del 2

När vi väl började riva så fanns det ingen återvändo. Under golvet låg först ett tjockt lager sand som var jobbigt att ta bort. Då tyckte vi att det blev lortigt och krångligt, men oj vad det skulle bli värre.


Allting var så himla lortigt och äckligt. Tungjobbat.


Väldigt gamla avloppsstammar och vattenrör som bara var att byta. Då åkte golvet i både toalett och hallen emellan toaletten och badrummet.


Sjukt mycket sågspån dolde sig under trägolven. När vi hade nått dit var det verkligen lortigt överallt. Sågspån i sängen och i strumplådan.


Idag började Sven att titta på badrummet nere. Och självklart stötte han på problem. Problem med taket. När man tittar på bilderna ovan tänker man att vi är helt knäppa som ska göra i princip samma sak igen. Men man glömmer fort och det har ju alltid blivit bra i slutändan hittills.
Bilder: privata



28 september 2009

Lilltoaletten

Toaletten på övervåningen var tidigare två rum. Ett rum med handfat och badkar och ett rum med bara en toalett. Idag är allt helt omgjort, badkaren utkastat och planlösningen annorlunda. Det var ett idogt jobb att få ihop allting. Tänkte börja med att visa bilder på hur det gamla tvätt/badrummet såg ut.

Mycket fin och tidstypisk våtrumstapet i härlig röd nyans. Observera papperstussen vid kranen på elementet. Mycket pittoreskt.
Den härliga tapeten följer hela rummet. Spegeln ingick i köket och var mycket fin. Observera dock att spegeln mer är dekoration än användbar då spegeln knapps speglar på grund av åldern och antagligen kvalitén.
De fina materialvalet går igen på golvet. Fin mosaik. Extra hållbart då det är lagt uppe på ett gammalt klinkersgolv. Och utan tätskikt.


Ett badkar i modell mini. Mia på 160 cm lång kunde knappt halvligga. Fogarna i kaklet är röda, allt för att matcha tapeterna. Även här har man kaklat utan tätskikt. Som ni säkert förstår ett bra och funktionellt badrum som klippt och skuret för en barnfamilj. Ironi? Ja! Nästa gång ni får se toaletten är den i ännu finare form:)

Bilder: privata

27 september 2009

Ett tråkigt inlägg

Idag har vi plockat ihop och småfixat ute på gården. Ett krikonträd har fått sig en omgång med häcksaxen. Även vårt äppelträd har påbörjat sin metamorfos. Tanten som ägde huset innan oss var väldigt sjuk de sista åren så hennes pojkvän skötte om trädgården. Och han ville inte att träden skulle bära frukt så äppelträdet är väldigt konstigt klippt och faktiskt väldigt fult. Men lite snyggare ska vi nog lyckas få det. Vi vill i alla fall försöka eftersom alla andra äppelträd fick tas bort i och med dräneringen.

Nu har vi inga större uteprojekt kvar detta år. Sven ska bygga ett skydd för bergvärmerören och äppelträdet klippas klart. Så nu är det lite vakumkänsla. Men snart drar badrumsbyggandet igång och då är det garanterar inget vakum. Och så måste vi förbereda allt till den öppna spisen som ska vara i matsalen, innan pannmuren blir inbyggd i badrummet. Parallellt med att Sven bygger så har Mia flera olika småprojekt som ska genomföras.

Så faktiskt känns det lite konstigt att inte veta till 100% vad som ska göras imorgon.

Loppisfynd

Igår åkte Mia och Mina-My en snabbvända till en loppis. Förutom en vas till fönsterinstallationen så fyndades denna fina byrå.




Endast 20 pix! Ett fynd tycker Mia, ser ut som en mormorbyrå tycker Sven. Efter lite färg och eventuellt lite tapet så är det tänkt att Mina-My ska få ha den i sitt rum.



Bild: privat

26 september 2009

Trädgårdsgöra

Idag, efter barngympan och en loppisvända, har vi varit ute i trädgården och grejat. Vi fyllde på bark i slänten där det fattades och fortsatte med "rabatten" runt krikonträderna.

Dessa tre krikonträd har grävts upp och flyttats i och med dräneringen from hell. Mot alla odds så har de överlevt och i år fick vi till och med krikon. Knölen är rabarber. Krukorna är där på tillfälligt besök.

Vi har grävt fram tonvis med sten på vår gård, och på vissa ställen sticker berget fram. Därför har vi försökt att spara stenar och använt dom som dekoration. Fyra stenar fick ligga och vara snygga bland krikon och rabarber.


Tanken är att vi ska använda alla stenar som vi grävt fram och sparat till att förlänga den gamla stenmuren fram till tomtgräns samt göra den jämnhög.

Vi har också fixa lite runt lill-terassen. Rensat bort fult ogräs, snyggat till kanterna och lagt sten från Öland mellan den kommande rabatten och trädäcket. Dom två stora stenarna kommer från när vi grävde upp för dräneringen.
Otroligt vad mycket man hinner göra, eller rättare sagt vad mycket man hinner göra som faktiskt syns, när man gör vanliga husgöromål. Vädret har varit super idag och vi åt lunch ute på lill-terassen. Sen sommarens sista suck.....Nu ser vi fram emot våren då vi får plantera blommor.


Bilder: privata

Lill-terassen

Nu ligger den där och inbjuder till en kaffestund, lillterassen.

Ja den är ju väldigt spartanskt möblerad, men det får vi lösa i vår. Till höger ska det planteras och läggas dekorationssten och till vänster ska det bli en stengång, men det blir också nästa vår/sommar.

Placeringen kanske inte känns självklar, men det är enda stället som det är skugga på, eller det är skugga fram till seneftermiddagen då det är lite sol där. Samt bra spanläge på lekstuga och sandlåda.

Medan Sven snickrade och Mia rensade så bidrog Mina-My med att göra vår gård finare.

Hon gjorde ett "hängträd" :) Hängträdets fortsatta existens är dock inte självklart.
Bilder:privata

23 september 2009

Vilka bor här?

På vår farstukvist bredvid ytterdörren hänger en tavla som berättar vilka som bor i vårt hus.

En sådan tavla, eller liknande med annat budskap, är väldigt enkelt med hjälp av programmet Wordle. Det är bara att testa sig fram med olika färger, former och typsnitt. Ett tips är att ju fler gånger ett visst ord skrivs desto större blir ordet i jämförelse med andra orden.

Bild: privat

22 september 2009

Aproppå att hålla sig till planerna

Planen var ju att börja med badrummet, men det blev lite småfix i trädgården nu när vädret varit så fint innan vi går in och bygger. Men men varför inte börja med ett nytt projekt!?!

Idag har Sven påbörjat förberedelserna för bygget av lilla terrassen Först har han grävt ur för röret som strömmen ut till uthuset och den kommande dammen ska dras i. Och mycket sten var det.....


Han har också varit och köpt reglar och brädor så här på släpvagnen ligger lill-terassen.



Kommer att bli fint, men det är ju lite tråkigt att bygga någonting som i alla fall inte kommer att användas i år. Men desto roligare till våren då!



Bilder: privata

21 september 2009

Rak snygg kant

Att såga panelen så att det blir rakt från början funkar inte. Därför måste man fixa till det i efterhand. Och så här gör vi:

1. Var ska man såga?
Vi skulle såga på tre olika sidor av huset i samma veva och hade inget rakt att utgå ifrån. Därför använde vi oss av en roterande laser med mätpinne och mätte ut rätt nivå och markerade vid alla hörn. Sen snörslog vi så vi fick ett sammanhängande streck att utgå ifrån. Om man har något rakt att utgå ifrån exempelvis rak och fin gård så behöver man ingen laser bara en tumstock.
2. Hur sågar man rakt?

När man har snörslagit så har man ett rakt streck att utgå ifrån. Hur man gör sen beror på vilken såg man har. Vi använder en sänksåg och mäter ut avståndet mellan kanten på sågen till den punkt som sågen går igeom brädan. Sen får man sätta upp en regel av något slag som man kan stödja sågen emot när man sågar.


3. Efterbehandling?

Alla sågade ytor på brädor ska behandlas med ändträolja, så också dessa. När det har torkat ska det grundmålas och täckmålas precis som vanligt.


Och så här snyggt blir det.


Bilder: privata

20 september 2009

Trappfunderingar

Även om det är ett tag kvar tills trappen till övervåningen ska fixas ( typ flera flera månader) så kan inte Mia låta bli att fundera på hur vi ska göra. Just nu är hon inne på att göra precis som Decormaison gjort på en av deras pressbilder.

Båda bilderna visar tapeter ur kollektionen Dimension, men det är den vänstra som fångat Mias intresse. Tror det skulle bli riktigt snygg mot alla vita väggar och svarta detaljer.

Bild: Fixa & Dona

19 september 2009

Slänten hamnade återigen på schemat

Vi hade ju panik på sensommaren över att vi inte skulle hinna klart ens med det nödvändiga. Men nu har ju hösten visat sig från sin allra bästa sida och varit solig, fin och varm. Och då vill vi ju passa på att vara ute i det fina vädret och greja istället för att börja inne. Så därför tog vi tag i den fula och ogräsbeklädda slänten.


Först lade Sven ut impregnerade träplankor på högkant. Sen borrade han hål rätt igenom och slog ner armeringsjärn som håller dom på plats. Sen rensade Mia och Mina-My bort det mesta av växligheten och jämnade till gräsmattekanten.




Sen lade vi ut ett jämt täcke av täckbark mellan plankorna och gräskanten. Snyggt vid övergången mellan gräs och bark, mindre snyggt ner mot kanten. Lite oense över hur vi ska göra där. Mia vill fylla på med bark ända upp till kanten på brädan medan Sven vill lägga stenar där. Vad tycker ni?

Bild: privata

18 september 2009

När nödvändigheter blir en inredningsdetalj

Alla har vi nödvändiga saker som är både tråkiga och fula. En sådan ful men nödvändig sak som vi har är vattentunnor vid stuprören. En snyggare lösning skulle vara trevligt!


Holländaren Bas van der Veer har designat denna sjukt snygga vattensamlaren som heter A Drop of Water. Tanken är att uppsamlaren ska kopplas på stupröret och har en tillhörande vatten kanna plus att en kran nertill som gör att man kan fylla kannan igen. Det syns inte på bilden men rören är standardrör (diametern är alltså mycket större än vad det ser ut på bilden). Således är behållaren stor, har dock inga uppgifter på hur många liter den rymmer. Men det spelar ju egentligen ingen roll eftersom det i alla fall bara är drömmar. A Drop of Water finns inte i produktion utan är bara en prototyp......

Allmänt fix och shopping a la micro

Det har fixats lite runt huset medans Mia var bortrest. Den största visuella förändringen är att ställningen är ned plockad. Allt ris som blev liggandes efter häck-demonteringen är uppeldat och allt långt gräs och diverse grönska som härjat fritt på flera ställen på tomten har fått ge vika åt röjsågen. Små grejor kan tyckas, men det blir att se mer trevligt och riktigt ut.

Apropå Mia och borta så var det Stockholm som var boplats under tre dagar. Och vad Mia hade laddat för shopping. Men det blev inte som hon tänkt sig. Krasslig och eländig drog hon planlöst runt inne i city en eftermiddag utan att få speciellt mycket handlat. En korg till Mina-My, En nyckelknippshållare till Sven samt en vajer med magneter som Mina-My kan hänga sina konstverk på.

Bilder på de andra sakerna kommer när de är på plats.

Bilder: granit.com

16 september 2009

Häcken har fått sig en omgång...alltså den av syrén

Vid en av våra tomtgränser har vi haft en stor, hög, tät och vildvuxen syrénhäck. Förra våren inledde bi projekt föryngring. Mia hade läst att man skulle gallra ur var femte stor stam och välja att spara de som är fina och har den riktning man vill. Och så gjorde vi. Dock var häcken så gammal och det var inte några småstammar utan grova träd. Vilket resulterade i att de fina vi sparade vek sig på grund av att alla vilade på varandra. Därför fick alla gamla och stora grenar smaka på sågen i måndags.


Inte mycket kvar av häcken, men desto mer skräp.
Trots att vi eldade i ca två timmar på måndagen syntes det knappt att det försvunnit någonting ur högen. Resten eldade Sven upp nu i dag. Fint och städat när Mia kommer hem från Stockholm ;)
Bilder: privata

14 september 2009

The balcony

Nu är den på plats, den nya balkongen. Och shit vad Mia är nöjd. Sven är inte lika nöjd, som vanligt. Själva stålbalken som går in i husväggen satt där från början och har inte bytts ut. Den är sned och golvet är därför inte riktigt rakt. Men det är staketet vilket resulterar i att avståndet mellan nedersta ribban och underkanten på balkonggolvet är olika. Knappt accepterbart tycker Sven, ingen man tänker på anser Mia. Så här ser den i alla fall ut.



Bilder: privata


13 september 2009

Ved ved ved

Idag har Sven varit "lite ur gängorna på grund av kvällen innan". Då Mia för en gång skull inte behövde agera hantlangare passade hon på att flytta veden. Ett projekt som stått på att-göra-listan hela sommaren. Tråkigt som bara .... men skönt att det är gjort. Kommande vecka kommer det inte ske så väldigt mycket. Sven jobbar ganska mycket och Mia åker på utbildning i tre dagar.

11 september 2009

Husnummer

Inte allt för sällan får Mia en idé som Sven får fixa. Sven blir inte alltid supernöjd med resultatet. Men den senaste idén som genomförts blev han riktigt nöjd med. Huset är inte längre anonymt.

På bloggen Qreate/Blogg by Malin Stoor fann Mia inspiration till att skriva ut husnumret med bokstäver. Efter att Mia valt typsnitt, skrivit ut i A3 och köpt ett hyllplan så har Sven sågat och satt klossar bakom bokstäverna samt målat alltihopa. Och idag kom dom alltså på plats. Mycket nöjda. Och skönt att få bocka av en sak på i-pipeline-listan. Nu fattas det bara någon snygg fasadbelysning. Funderar på två lampor som sitter fast på väggen och står ut, ungefär som de brukar ha på affärsskyltar.

Ja röret som sitter fast på hängrännan är som vi hoppas ni förstår en temporär lösning. Hängränna kommer upp inom kort. Det stora fönstret på samma vägg som bokstäverna är inte heller så snyggt. Målning väntas nästa sommar. Tidigare hade vi bestämt oss för att ha röda fönster, men efter att vi satt in nya vita fönster och tyckt att det ser snytggt ut, så började vi fundera på om vi skulle ha vita fönster istället. Ja vi har ju vintern på oss att fundera.

Bild: privata

08 september 2009

Rensa och städa

Här om dagen sa Mina-My "jag tror jag måste ge bort lite leksaker eller städa eller nå´t, jag hittar ingenting längre". Lite lillgammalt men gulligt. Att städa är ju ingen favoritsysselsättning hos ungen så det var bara att ta tillfället i akt. I dags läget är lekrummet inte ens påbörjat och Mina-My vill inte leka själv uppe på sitt rum så ofta. Därför har hon lite leksaker i vardagsrummet och en hylla med leksaker i matsalen/köket. Just nu är inte hyllan så irriterad eftersom den står där den gamla väggen mellan matsalen och köket stod och gömmer det fula hålet i golvet. Men det är inte så kul när det ser ut som på kortet nedan.

Men efter att vi hällt ut alla leksaker, torkat ut hyllor och backar samt sorterat och lagt undan så ser det ut så här. Lite bättre i alla fall. Och framför allt så hittar Mina-My sina leksaker.

Förresten så har Mia haft tur igen. Hon har vunnit senaste numret av Residence via bloggen [Room] by sofie. Inte lika upplyftande som den andra vinsten, men väldigt kul ändå.

Bilder: privata

IKEA

Igår for Mia och Sven till IKEA för att byta madrasser. Det var inga problem alls och gick väldigt smidigt. De nya madrasserna som fick följa med istället var två latexmadrasser i modell Engenes. Och i natt blev de "provsovda" och är godkända.



Men återigen var besvikelsen stor i bilen hem. Detta är nu tredje gången som Mia tänkt komma hem med ett gäng ramar i modell Ribba 14*14 men de är tydligen slut hos leverantören......... Även en variant av tyget Josefin som skulle bli fina kuddfodral var slut.....

Bild: IKEA

06 september 2009

Stolpar

Nu är stolparna för balkongräcket på plats. Dock känner Mia att hon inte riktigt fått tänka igenom staketbeslutet, men nu anser Sven att vi har bestämt oss. Blir nog bra tillslut, men det finns ett problem. Stolparna sitter fastskruvade i plåtar som är fastsvetsade i den stålbalk som håller upp hela balkongen. Balken är återanvänd från den gamla balkongen och ingenting som vi haft möjlighet att ändra. Vi har bestämt oss för vilket avstånd vi skulle vilja ha mellan ribborna, som ska sitta horisontellt, men plåtarna och skruvarna som sitter fast i dom kanske sätter käppar i hjulen. Vi får se.

Bild: privat

05 september 2009

Hallprojekt

Sist när Mia var på fyndturne så fick dom här gamla sopkorgarna följa med hem. Efter lite behandling med lacknafta och en omgång svart sprayfärg så ska dom få nytt liv i vår hall. Återkommer med hur det blev samt användningsområdet.

Bild: privat

Jippii!!!!

När det är någon bra tävling på någon av bloggarna Mia följer är hon alltid med. Men hon har aldrig vunnit. Men nu har det hänt!


Mia har vunnit en Reader´s nest! Den kommer passa perfekt bredvid sängen och tidningshögen får helt sonika flytta över till Svens sida. För även om inredningstidningar står högt i kurs så kommer dom inte upp i den här ligan. Återkommer när hyllan är på plats och ny vägghängd lampa inhandlats.
Tjoohoo!
Bild: proforma

04 september 2009

På nästa grej bara...

Nu är all panel på plats, takfoten inklädd och det enda som är kvar att måla är halva gaveln på motsatt sida (som inte har övervåning) och lånsidan där ingången är samt en sida på en bräda. Men med allt regn som varit de sista dagarna har det fått vänta.

Men Sven ligger ju inte på latsidan. Igår drog han iväg och köpte lite tryckimpregnerat virke och idag har han påbörjat uppbyggnaden av balkongen. Golvet är lagt och nu ska stolpar och själva staketet upp. Ja staketet ja. Mia har bestämt att allt staket som ska vara runt balkong, soldäck och terrass ska se likadant ut. Därför är staketbeslutet väldigt viktigt! Sven tycker att det bara är att bestämma sig medan Mia vill kolla runt på lite bilder och åka och kika på andras staket. Idag kommer Sven inte hinna till själva staketet och imorgon börjar han att jobba på eftermiddagen så Mia får lite tid att göra en inspirationsrunda på både nätet och i grannskapet...

Bilder: privata

Ventilation

Har man ett gammalt hus och lägger om taket är det väldigt viktigt att tänka på ventilationen. Ett gammalt tak är inte i närheten så tätt som ett nytt är. Så se till att ventilera väl!

På vårt "storhus" har vi två stora ventilationsgaller på varje gavel. På utbyggnaden har vi just nu ett, men det ska vara två där också. Även om taket är mindre, ska det vara två eftersom det bara är ventilationsgaller på ena sidan av huset så valde vi att göra så. Och så är det estetiskt mer tilltalande om det är likadant på alla synliga gavlar.

Bild: privat

03 september 2009

Glas-installation

Turkos, eller cyan som det egentligen heter, är nya accentfärgen i vardagsrummet. På piff och pysselfronten har det hänt lite för att få fram det. Ljus, ljuskoppar, duk och två tavlor representerar färgen just nu. Som ett led i detta har Mia fyndat lite secondhand-glas som nu är början på en glasinstallation i det lilla blyinfattade fönstret. Billigt sätt att få lite färg. Totalt har Mia betalat 30 kronor för alla glasgrejor.

Bild: privat

02 september 2009

Tårttips

Vill tipsa om ett recept som en annan bloggare, Ellas Inspiration, tipsar om på sin blogg. Har inte testan receptet men det ser så gott ut och verkar väldigt enkelt, så håll tillgodo.

Lägg en färdig marängbotten i en form med löstagbara kanter. Bred över en burk med Kesella jordgubb/lime och avsluta med ett paket vispad Vaniljvisp. Låt stå i frysen över natten. Ta fram en stund innan servering. Dekorera med bär efter tycke, smak och tillgång.

Bild: Ellas Inspiration

01 september 2009

Eftertraktad lösning

När Mias kollega flyttade till Frankrike fick Mia ärva hennes inredningstidningar. Då kunde Mia äntligen stapla en hög med inredningstidningar som funkar som nattduksbord. Varför har hon inte gjort det tidigare då? Jo antal tidningar har funnits tillgängliga, men vi vill ha möjlighet att bläddra i tidningar som i alla fall är från 2009 och 2008. Då måste dom finnas lättillgängliga och inte i en stor stapel. Mia är nöjd, men Sven tycker det ser stökigt ut. Men eftersom vi inte har någon annan plats att förvara tidningarna så får dom ligga vid sängen. Och med tiden kanske Sven vänjer sig och låter Mia lägga ut sorterade inredningstidningar på hans sida sängen....



Bild: privat

Egolista

Ibalnd känns det som om alla andra hinner så mycket och gör så super fint medans vi bara står kvar och harvar i samma skit. Denna sommar har känns lite bortkastad på något sätt. Så för att bevisa för oss själva att vi faktiskt hunnit med en del så listade Mia vad som hänt från maj fram till nu.

  • Satt upp taklister i lilla hallen på övervåningen
  • Borrat för bergvärme.
  • Rivit ut gamla pannan.
  • Rivit ut oljetanken.
  • Bilat upp delar av gamla golvet i pannrummet.
  • Lagt om avloppet i pannrummet.
  • Gjutit nytt golv i pannrummet.
  • Putsat väggarna i pannrummet och målat dom samt målat taket.
  • Installerat nya värmepannan med allt vad det innebär med rördragning och fix.
  • Målat tre fönster invändigt och satt upp fönsterfoder runt dom.
  • Satt in fem nya fönster.
  • Satt in ny balkongdörr.
  • Grundmålat och målat grått första vändan på en rejäl hög brädor.
  • Satt upp ny panel på en gavel och en långsida.
  • Målat grått första vändan på andra långsidan som redan hade fått ny panel som bara var grundmålad.
  • Målat färdigt panel på gaveln.
  • Anlagt en hyfsat stor gräsmatta.

Jo det blev lite när man väl tänker efter. Och vi har ju faktiskt haft lite semester också. Dessutom har vi tänkt hinna måla klart hela huset innan vintern kommer samt klä in takfoten.