30 oktober 2009

Livstecken

Nu är det inte stor aktivitet på bloggen. Främsta anledningen till det är egentligen inte engagemang eller Svens cross som vi tidigare skrivit. Utan det är att vi väntar tillökning i familjen. Och Mia mår urkasst. Därav ingen uppdatering.

Dock har det hänt i alla fall lite. Alla väggar har fått skivbeklädnad och golvskivorna har limmats fast. Sven ska ringa vvs-killen och bestämma tid samt förbereda för el. Vi har också köpt lite saker,

En toalettstol från IDO,


samt en blandare och takdusch från FM Mattsson. Det som saknas nu är handdukstork, fläkt, duschväggar och så kakel och klinkers såklart....

Bilder: bjud123.se

24 oktober 2009

Ett ryck

Igår och idag har det i alla fall infunnit sig om inte motivation så i alla fall lite jävlaranamma. Det har satts upp skivor på väggarna i det kommande badrummet. Trångt och jäkligt att bära in och ut och mitt i allt så tar skruvarna slut. Och sista hela tumstocken går av. Bara att åka och handla. Det är sådana saker som gör att allting tar så lång tid.

Idag har vi också beställt möbler. Det blev Vedum Flow i svart ek. En kommod och ett spegelskåp i bredd 75 cm. Annars så är alla våra favoriter borta. När sån´t händer inser man hur handikappad man är utan allt förprogrammerat så som folks nummer, födelsedagar osv. Mia har i allafall bloggabstinens.

Imorgon och i början på nästa vecka blir det inte mycket gjort hemma. Imorgon ska Mia och Mina-My ägna sig åt kalas och packning medans Sven ska åka cross. På måndag åker Mia till Luleå så då har Sven ingen "barnvakt". Som sagt lite tungt nu.

Barbieskåp fyllt av känslor

När Mia var liten så byggde hennes farfar ett Barbieskåp med möbler till henne. Farfar Eric flyttade till himlen för väldigt länge sedan och det skåpet är ett av få saker som Mia har kvar från sin ovanligt händiga farfar, och betyder därför extra mycket. Skåpet har använts flitigt av både Mia och syskonbarn. Skåpet har med åren blivit lite kantstött och alla möblerna finns inte kvar. Här om dagen så sa Mina-My att hon önskade sig ett dockskåp. Mia blev helt varm i hjärtat och berättade om sitt Barbieskåp. Nu har Sven burit upp skåpet från källaren och operation uppfräschning ska påbörjas. Men det är med visst vemod som skåpet ska få nya tapeter och farmor och farfars gamla kökstapeter tapetseras över. Men det är slitet nu och skåpet kommer i alla fall att få leva vidare. Mia ska också leta reda på alla möbler som finns kvar och laga de som eventuellt är trasigt.

Så här ser skåpet ut i dagsläget. Någon mindre populär unge har dessutom målat med röd penna på den öppna spisen. Återkommer med bilder efter omstylingen.
Bild: privat

22 oktober 2009

motivation och engagemang

är något som vi saknar just nu. Det är ingen som riktigt orkar eller vill ta tag i badrummet. Kan det kanske bero på att Sven skaffat sig en hobby.....som gått sönder? Jo det är en del av sanningen, men det händer lite andra grejor också som gör att vi tappar fokus och ork....

20 oktober 2009

Slut på inläggstorkan

Ja nu var det längesedan bloggen blev uppdaterad. En av anledningarna är att vi inte varit så superaktiva hemma i husrenoveringen. Men det har i alla fall hänt lite i badrummet.

Väggen börjar ta form på utsidan...

... och ännu mer på insidan av väggen.

Även viss förberedelse för el har gjorts.

I rummet utanför badrummet ska det bli en hörna för leksaker. Inte så lätt att visualisera i dagsläget, men vi har i alla fall en plan.

Och så var det det här med badrumsmöbler. Vi kanske ångrat oss i alla fall. Vedummöblerna är ursnygga, men dyra. Det är ju massa annat som vi ska köpa till badrummet också. och så har vi fått offert för installation av kamin i vardagsrummet. Många saker som vi vill ha, men ändå begränsat med pengar. Men vad ska man köpa för möbler då? Åhh ångest.
Bilder: privata

16 oktober 2009

Badrumsmöbler....igen

Idag har vi varit på turné igen, med målet att hitta några badrumsmöbler. Och Mia såg den perfekta möbeln. Och Sven var på. Bingo!

Vi har alltså nästan nästan bestämt oss. Det blir antagligen Vedum Flow i svart ek. En kommod bredd 750 mm, ett spegelskåp i samma mått samt ett högskåp. Prislappen vet vi inte eftersom detta mått är helt nytt och släpps för försäljning först om två veckor. Och tur har vi också eftersom Vedum ger en rabatt på 20 % månaden ut. Alltså det är ju ett dyrare märke, men det känns verkligen stabilt och bra när man drar, trycker och känner på möblerna.

Kollade lite snabbt på kakel och klinkers också. Usch det är ångest. Klinker samt eventuell "fondvägg/färgbrytning" är det som ställer till problem.

15 oktober 2009

Mer trappinspiration

På bloggen Ellas inspiration hittade Mia denna bild på en renoverad trapp.

En vanlig furutrapp har målats i en ljus ljus gråkulör och trappstegen har klätts i gummimatta. Ett nytt sätt som väcker viss inspiration. Check nu läggs denna bild in i trapp-inspirations-galleriet.

Bild: Ellas inspiration

14 oktober 2009

Badrum update

Som vi tidigare skrivit struntar vi i kaminen i matsalen. Det beslutet gjorde att Sven på allvar kunde ta tag i badrummet. Och det har han gjort.


Han har stärkt upp golvet och lagt nya skivor så nu kan man gå utan att riskera att ramla ner i källaren. Man ser ju också ganska tydligt hur stort rummet blir, även om det inte framgår av bilden, i och med att vissa väggreglar kommit upp.

Idag har Mia och Mina-My varit och kollat på badrumsmöbler. Och det var inte det lättaste. Inget som riktigt föll Mia i smaken. Jakten fortsätter imorgon och på fredag. Man kan ju tro att material- och möbelval bara är kul, men det är det inte. Det är svårt och hela tiden en avvägning mellan utseende och pris. Det vi vet är att vi vill ha matt vitt kakel på väggarna, svart eller nästan svart golv och någon sorts fondväggshistoria. Kommod med draglådor är också bestämt och gärna en mattsvart sådan.... Vi får se hur det blir.

Bild: privat

Tänkvärda ord


12 oktober 2009

Lekstugsinspiration

Mina-My leker just ni i ett gammalt dass (!). Till sommaren har Sven tänkt att bygga en lekstuga. Först tänkte han bygga en mini kopia av vårt hus, men insåg att lekstugan skulle bli så stor. Och som en försmak så kommer lite inspiration här.


Vad sägs om denna lekstuga i funkis-stil? Mia är såld. Går att köpa från Minihusen.
Bild: minihusen.se

10 oktober 2009

Nu har vi bestämt oss...

... och det blir ingen vedeldad kamin i matsalen. Arbetet med att riva träkonstruktioner och mura upp nya var alldeles för jobbigt. Så istället får vi satsa på en etanolkamin i matsalen.



Vad sägs om den här snygga etanolkaminen från Blomus? Vi tycker den är skitsnygg och skulle passa bra i det hörn vi tänkt oss.

Istället för att ha en vedeldad kamin i matsalen så blir det en i vardagsrummet istället. Eftersom vi inte har någon befintlig skorsten där så får man sätta in en ny i plåt. Och det kommer också bli bra. Så då får vi helt plötsligt två eldstäder (eller får och får det kostar ju en del...).

Skönt i alla fall att ha tagit ett beslut och att vi kan fortsätta med badrummet. För inget av ovanstående har akutstatus för att vi ska kunna komma vidare med badrummet.

Bild: Blomus

09 oktober 2009

Orginella lampor

Har ni tröttnat på alla standardlampor och känner för lite pyssel i höstrusket så rekommenderar vi Das rote Pakets hemsida. Dom har utlyst en designtävling där uppdraget var att tillverka en lampa. Här är några exempel:




Till varje bild finns en utförlig beskrivning över vad man behöver, sen får man lite lätt gissa sig till hur man tillverkar lampan. Men oftast är det uppenbart.

08 oktober 2009

Sven plåtslagare

Nu har Sven provat på ett annat hantverksyrke, nämligen plåtslagare. När vi behövde ett skydd för bergvärmerören så kom Sven på den superba idén att åka till sin vän plåtslagarsonen och tillverka ett skydd i plåt.

Och riktigt bra blev det. Varför blev det rött? Jo det var den plåten som fanns. Och just nu funkar det väldigt bra eftersom färgen är snarlik färgen på fönstren. Men vill vi så är det bara att lacka om lådan. Sven har även fyllt upp med grus så det är en hyfsat jämn nivå runt plåtlådan.


Bild: privat

Gratis inredningsprogram

Tycker du att det kan vara svårt att tänka sig hur det blir vid en ommöblering eller är du trött på att rita planer på rutigt papper? Då kan du ladda ner ett gratisprogram som heter Sweet Home 3d och få lite hjälp på traven. Kvalitén är kanske inte den bästa, men bra nog.

Länken till programmet finns här.

Bilder: Sweet Home 3d

07 oktober 2009

Oåterkalleligt beslut

Idag har Sven pratat med Sotarmästaren, som också varit hemma hos oss och kollat. Vi hade ju tänkt att sätta in en kamin i matsalen mot murstocken, och trodde naivt nog att det nog inte skulle vara så krångligt. Men nu står vi i den situationen att om vi nu eller någongång framöver vill ha en kamin i matsalen så måste allt trä som angränsar mot pannmuren rivas och nya väggar muras upp. Det som berörs är nya taket i matsalen samt det gamla som ligger under, alla väggar som angränsar mot pannmuren i mellanplan. Och så måste de nybyggda väggarna i lill-hallen på övervåningen göras om. Inte oöverstigliga projekt, men väldigt jobbigt. och gör vi det inte nu så kan vi aldrig välja att göra det senare utan att i så fall riva badrummet.

Den som vi funderar på nu är om vi ska förbereda för kamin eller inte. Om vi gör det så byggs det bara om på mellanplan nu och sen byggs badrummet. När det sen väl är dags för en kamin så får övervåningen göras om då.

Åhh jobbiga beslut. Otroligt att det aldrig går enkelt. Ibland tycker vi faktiskt synd om oss själva....

Vi hade ju liksom redan börjat planera för hur fint en Contura i modell 550A skulle passa...

Bild: Kamga.de

05 oktober 2009

Lekrum

Det som idag är ett stort rum kommer att bli två rum, ett badrum och ett lekrum. Men badrummet har såklart högst prioritet, eller lekrummet kan inte fixas förrän badrummet är klart. men man kan ju inte låta bli att kika på lite grejor.

Mina-My så själv denna spis från IKEA en gång när vi var där, och hon har liksom bestämt att den ska stå i lekrummet. Men det måste till någon mer hylla för alla laga-mat-grejor. Sen ska den stora hyllan med leksaksbackar flytta från matsalen in till lekrummet.

Färgerna kommer gå i rosa och grönt och nu har också det perfekta tyget för gardinen släppts, nämligen ANNEMOA som går att köpa på IKEA. Tyget ligger dock inte ute på deras hemsidan, men det släpptes till försäljning den 1 oktober. Bilden är inte så bra, färgerna är mycket mer klara i verkligheten. Tyget har dock inte sålts in hos Sven än......

Bilder: IKEA, Fixa och Dona

04 oktober 2009

Sot, damm och sågspån

Idag har vi ägnat oss åt att förbereda för vvs-killen som kommer imorgon. Det innebar flera säckar sågspån igen, men denna gång i källaren så det var ju lite lättare. Men sen skulle vi dubbelkolla piporna i skorstenen. Vilken pipa hör till vilken ventilation/eldstad... Viktigt med tanke på att Sven mot alla odds fick tid hos eldstadskillen redan om två veckor, fast det var väldigt väldigt lång väntetid. Och det innebar klättring på stege upp till skorstenen (Mia hade dödsångest) och sot på övervåningen. Mycket sot. Sen fick dammsugaren genomgå en grundlig rengöring. Vi får se om den blir sig lik igen....

Allt detta sågspån ligger i säckar på gården och vi har inte tagit oss tiden att köra det till återvinningsstationen. Men alldeles nyss kom vår granne och frågade om han kunde ta alla säckarna. Wihi! Självklart....

Vi får se vad som händer till veckan så vi har lite mer intressanta saker att skriva om.

03 oktober 2009

Mormor rutor från farmor

När Mias farmor gick bort fick vi denna fina filt, som denna höst är riktigt het.

Storleken är lite udda, men färgerna helt i vår smak. Till höger om filter ser ni vår soffa som är allt annat än snygg. Men hunden har en ovana att sova i soffan när vi inte är hemma. Och där filten ligger har hon haft sitt favoritställe och helt nött ut soffan med sina klor. Så filten fungerar därför som kamouflage Hunden är väldigt gammal, 12 år, och kommer inte leva så länge till. Så soffan får hänga med så länge hunden gör det.

Bild:privat

02 oktober 2009

Badrumsmöbler

Igår så frågade Sven Mia vilka möbler hon kollat ut samt vilket kakel och klinkers hon tänkt sig. Shit så långt hade Mia inte kommit i tanken än. Badrummet har ju känts så långt borta. Men grundtankarna är på plats och här kommer några produkter som fallit Mia i smaken.

Att vi ska ha en hörndusch har varit klart sedan länge. Badrummet blir ju inte jättestort och det är ett smart sätt att kunna få mer rymd i rummet när man kan vinkla in duschväggarna. Men klar eller frostat glas???

Denna badrumsmöbel heter East och tillverkas av Hafa. Vi har en Hafa möbel på toaletten uppe och är nöjda. Har inte kollat på möbeln i verkligheten och provat lådorna än. Men den verkar praktisk. Men ska man ha spegel eller spegelskåp? Och så var det färgval. Svart är så sjukt snyggt. Men om man vill vara ekonomisk så kan man ju köpa högskåp från IKEA istället för ett märkesskåp. Men då funkar inte svart.....

Men vitt är också snyggt. Stilrent och enkelt att förändra samt lättare att hitta kompletterande möbler från andra fabrikat. Svårt och jobbigt med alla val.....


Bilder: Hafa

01 oktober 2009

Status badrummet

Som vi redan skrivit har projekt badrum startat. Och den 1 oktober är läget följande:

Taket var i flera olika nivåer och var tvunget att rivas. Främst för att ha utrymme att sätta i spotlight i det nya taket. Och när Sven tog ned plankorna följde även högen på bilden ovan med. Sågspån, lupp och gamla tidningar ramlade ner med en duns. Likt en atombomb höjdes ett moln av finkornigt damm som sedan landade på allt på hela våningsplanet.

När det gamla taket togs bort blottades även avloppsröret från övervåningen. Ser ju inte så roligt ut nu, men det är helt lugnt (säger Mia......).

Det är alltid kul att hitta gamla tidningar. Eller vad sägs om Stockholms-bladets söndagsbilaga från den 3 maj 1931?

Så nu torkar vi byggdamm flera gånger varje dag. En kompis sa en gång att det tar 1000 byggtimmar innan allt byggdamm lagt sig. Känns ju fint med tanke på att det fylls på med mer damm varje dag... Just nu är vi inne i det-är-bara-jobbigt-och-det-känns-som-det-aldrig-kommer-gå fas, men vi vet ju av erfarenhet att så fort det är gips på väggar och tak så vänder det.

Kommande helg blir det inte mycket byggande. Förutom att Sven jobbar så ska vi roa oss med filmkväll, barnjympa, bröllop, 1-års kalas och hemma-hos-fest.

Bilder: privata

Lilltoaletten, del 3

Arbetet med toaletten gick dock frammåt och snart var avlopp, vatten och el på plats. Det sjuka är att när man renoverar kan man tycka att det blir fint med ny avloppsrör....


Till vänster förberett för handfat och till höger för toaletten.

Golvskivorna på plats. Genast kändes allting mycket bättre. Nu kunde man ju gå var som helst utan att vara rädd för att ramla genom golvet.


Takkupan som toaletten är i är inte tilläggsisolerad. Fråga inte varför, det blev bara så. Men vindtätt är det i alla fall!

Alla väggar kläddes med Easy Cover, som förövring nästan alla våra väggar. Eftersom detta bara är en toalett så valde vi att måla istället för att kakla. Och när vi hade kommit hit kändes det som om det redan var klart. Gult och fult, men inga sågspån.

Efter första omgången väggfärg. Väggarna är målade med en blankare fär för att stå emot fukt och vatten bättre. Blir ju lätt skvätt runt handfatet.


På golvet lade vi en matta från Forbo Novilon Fusion. Först var vi inne på en svart matta, men alla såg så plastiga ut. Så valet föll på denna träinspirerade variant. Och vi har inte ångrat oss.

Denna konstiga utstickande vägg målades i en annankulör. Bättre att framhäva vinklarna än att försöka dölja dom.

Nu är ju toaletten klar och fungerar som hela familjens badrum exkl dusch. Bilder på färdiga toaletten har vi inte så det ska fixas. Men först måste det städas då det är väldigt mycket saker och rörigt där. Längtar till att badrummet också kan checkas av från listan


Bilder: privata