31 december 2009

Nyårsmiddag

I år ska vi fira nyår hemma hos tillsammans med ett gäng vänner. Vi blir tio vuxna och två barn.



Tänkte vi skulle visa vilken meny som kommer att serveras.

Välkomstdrink och tilltugg
Snittar
Vargtass/Lammtass

Förrätt
Klassisk räkcocktail med krispig toast
Vin: Inzolia Chardonnay, 2189
Öl: Erdinger Weissbier, 1505
Alkoholfritt: Sanpellegrino, 1943

Varmrätt
Potatiskaka med smakrik ost, kantarellsås och svartvinbärsgelé.
Valbart kött: Röding eller Renfilé
Vin: Chateau Ksara, 12596
Öl: Kilkenny, 1678
Alkoholfritt: Sutter Home Fre, 1930

Dessert
Hjortronparfait med flarn
Vin: Nederburg, 2741
Alkoholfritt: Kiviks Herrgårdscider, 1984

Nyårsskål
Mousserande vin: Jacob´s Creek, 7359
Alkoholfritt: Schloss Boosenburg, 1966

Och med det vill vi säga Gott Nytt År och vi ses på andra sidan.

29 december 2009

Kaaaalllllllt

Det är så kallt så kallt. Vi har inte riktigt fått ordning på alla element med kurvan som värmepumpen går efter har ändrats så nu slipper vi ha tjocka kläder på oss inomhus. Igår skulle Mia vara duktig och ta tag i att klippa till, sy och sätta upp vindskydd på farstukvisten. Men hon gjorde fel och måste sy om ena vindskyddet. Arg som ett bi blev hon. Skulle fixa till det idag men det har varit så kallt idag att det är omänskligt att vara utomhus utan vantar och skruva fast vindskydden. Får vänta till efter nyår. Apropå kallt så var Sven tvungen att bära ner snöslungan i källaren för att den skulle starta.

Just nu är det inte så mycket till roliga och bygginspirerande inlägg, men som sagt så är vi inne i en slö period.

27 december 2009

Stopp på bygget

Ja det är vad det har varit över jul. Ingen snickrande alls. Igår var Sven förbi hos ett par kompisar som är helt klara med sitt hus och fick ångest. Ångest över att han inte snickrat hemma hos oss på många dagar. Så nu är han och hämtar kaklet till badrummet. Men det kommer inte att hända något stort innan nyår i alla fall, Sven jobbar alla dagar och vi ska ha middag hemma hos oss på nyårsafton så Mia har beordrat att allt byggande som skapar oreda är förbjudet :)

När det nya året drar igång är tanken att badrummet ska byggas klart, lekrummet ska fixas till och köksbygget dra igång.

22 december 2009

En sak mindre...

.. på listan över mindre saker som vi borde göra klart. Men vad är det som blivit gjort då? Jo förrut när vi satte nytt tak i matsalen satte vi inte tak ända mot väggen mot köket. Det gick inte eftersom vi inte hade öppnat upp väggen mer och växlat av. Men nu är det gjort, men taket har inte blivit uppsatt. En dag så gjorde Sven och Mia ett tappert försök men det var stört omöjligt eftersom panelerna var så långa. I lördags var ett par vänner hemma hos oss och då passade vi på. Så nu sitter panelen i taket och väntar på att bli kvistlackade och målade. Skönt att få små saker gjorda också...

Och så är det da´n före da´n före doppare da´n.....

20 december 2009

Julgran 2009

Idag fick granen flytta från verandan och in i vardagsrummet. Granen var helt genomfrusen och hade konstigform. Men efter ett par timmar hade den tinat upp och rätat ut sig. Och då åkte kulorna fram. Mia började fundera på vilka kulor det skulle bli i år och när Mina-My började säga vad hon tyckte slog det Mia att också barnen ska få vara med och bestämma, men det tog emot.

Upptinad gran redo för att pyntas.

Efter visst kompromissande kom vi fram till att granen skulle pyntas med detta.

När vi hade kommit igenom hälften av allt pynt tyckte till och med Mina-My att det räckte. Yes tänkte Mia. Och här är det färdiga resultatet. Och julstämningen
Bilder: privata

19 december 2009

Trendiga paket

Vill du inte bara ha ett modernt hem, utan också att julklapparna ska vara trendigt inslagna så är följande årets pakettrender:

  • Matt metallic-färger. Som matt guld, matt silver, brons. Gärna i kombination med blank metallic i något mönster.
  • Folkloretrenden. Genuina paket med känsla av hemslöjd, i de traditionella färgerna vitt, rött, grönt och svart. Virkade hjärtan, rutigt, band i garner och bomull, addera en grankvist eller en kanelstång.
  • ”Eco wrapping”. Återvinn och skapa fina paket av saker du har hemma. Jobba med ekologiska papper. Gör presentpåsar av mjölkkartonger och ett fint omslagspapper. Spara gamla presentpapper, använd grovt snöre.
  • Dova färger. Trenden för eleganta paket är hämtad från holländska barockmålare, 1600-talstavlor. Färger som duvblått, blekrosa, grått, mörkgrönt, lila. Addera lite guld så får du lyxiga paket, som kvällshimlen över New York.
  • Vintage möter det nya. Sammetsband, vackra knappar och gamla spetsar. Papper med gammal känsla, med motiv av notblad eller arkitektoniska ritningar. Det antika bryts av på ett spännande sätt med självlysande band.
  • Lila är en färg på ingång. Matcha med titangrått, svart, matt metallic, bryt av med orange. Kombinationen turkost med guld eller silver. Titanfärgerna med orange. Rosa, rött, orange och guld ihop, med någon gnistrande detalj.

Mia brukar alltid ha ett tema för varje jul, men i år har det inte blivit så. Inte nog med ork, inspiration eller tid. Men nästa jul då j****r ska allt vara "tematiserat"

16 december 2009

Ordning och reda på fredag

I varje avsnitt av Arga snickaren så pratar han om att man ska ha ordning på sina grejor och verktyg. Och efter varje avsnitt säger Sven och Mia till varandra att vi måste få ordning på våra saker. Och nu har operation Ordning-på-verktygen påbörjats. Det började med att Sven röjde järnet nere i källaren och bar ner alla verktyg och lådor med skruvar och dylikt Efter två timmar hade vi kommit igenom ca 66 % av alla lådor, påsar, väskor och korgar. En viss grundstruktur har påbörjats. Tröstlöst att det liksom blir stökigare under tiden man städar, men det blir bra sen. För det ska fixas hyllor och lådor så att vi kan ha alla tänger i en låda och alla borrar i en och så vidare. Och det är roligt att sortera också! Inget kort för det ser fortfarande för j***igt ut.

Annars så är taket i badrummet kvistlackat och nu väntar målning av taket, som förhoppningsvis blir av imorgon.

Åter en snygg hängare

Vad sägs om att sätta upp ett 28 cm högt gem och använda det som hängare? Mia är i alla fall på .


Sven bär i 99 % av all tid någon huvudbonad. Men eftersom vi inte har någon bra plats eller något bra sätt att förvara dom är dom ofta knöliga och kantstötta. Med ett gäng av dessa skulle det problemet vara borta. Hängarna går att köpa på Thinkgeek.com och kostar $ 12.99

Bild: Thinkgeek

15 december 2009

Det var inte så enkelt som vi trodde....

Igår skulle vi lite snabbt slänga upp fläktskåpen på väggen i lekrummet. Ja lite snabbt gick det inte och det var inte alls så enkelt som vi trodde. Vi tycker helt ärligt att ingen av oss har tummen mitt i hand, men bara gångjärnen tog ett bra tag att förstå och få dit. Och sen skulle dom upp. Ända upp mot taket. Tungt som fan tyckte Mia som som vanligt skulle hålla i medan Sven skruvade. Och bitsen blev runda, och skruvarna var skit och väggen skev. Men nu sitter dom där.

Och på tal om lekrummet så såg Mia att miniköket Duktig från IKEA äntligen kommit till varuhusen igen. Så nu är frågan om vi orkar åka till IKEA igen innan jul eller om Mina-My ska få den i födelsedagspresent istället (hon fyller relativt snart).

I badrummet så satte Sven upp resterande tak igår och borrade alla hål för spottarna. Men då upptäckte han att vi glömt att dra rör för elkablarna till en spot. Får hoppas att det går att lösa i efterhand. Så nu ska det kvistlackas. Vilket inte är världens roligaste jobb.

Planen har ju varit att få klart badrum och lekrum på entrénplan. Sen skulle Sven bygga om hallen på övervåningen till ett sovrum och fixa till trappen och väggarna i trappen. Men nu har vi börjat att fundera på om man kanske skulle bygga om köket först istället. Ombyggnationen av köket är ju en större grej som kommer påverka hela entréplanet. Och det känns ju mycket enklare att ha massa sågspån och grejor när man har en liten bebis som antingen ligger i vaggan eller i vagnen än ett barn som kryper/går i sågspånet. Vi får se hur det blir.

13 december 2009

Vad har vi gjort idag?

Idag på Lucias dag har vi både varit lite nyttiga och lite slappa. Det är mycket sport att titta på under helgerna... Men Sven har i alla fall börjat att sätta in innertaket i badrummet.

Det är fascinerande att lite tak kan få rummet att kännas klart på något sätt. Det fattas ju tre innertaksbrädor i taket på matsalen också. Idag har det också förberetts för att fixa till det. Dock räckte inte Mias och Svens armar till för att få upp dom. Få se om vi får hjälp imorgon.

Mia och Mina-My har ägnat en del av dagen till att sortera och städa i leksakshyllan. Alltid en kamp, men skönt när det är klart.

Även skåpen som ska upp på väggen i lekrummet har skruvats ihop och väntar nu på montering. Ja och sen har det tvättas, tvättas, slängts returpapper, plåtgrejor, pantats flaskor och handlats mat.

Bilder: privata

11 december 2009

Juletider

Denna dag började okristligt tidigt med luciatåg på Mina-Mys dagis. Mysig värre, men det efterlämnade en trötthet som höll i sig hela dagen. Sven har köpt innertak till den del som saknar innertak i matsalen och till badrummet. Mia och Mina-My har ägnat sig åt juliga saker. Alla tomtar har plockats fram och julpyntet är på plats. Dessutom har julkorten hämtats och kuverten börjat att adresseras. Dessvärre fanns det inte nog många kuvert.... men julkänslan är på plats!





Bilder: privata

10 december 2009

Shopping shopping

Igår blev det halvdag på jobbet för Mia. Anledningen var att vi åkte till Gävle och hämtade Mina-Mys soffgrupp som hon ska få i julklapp. Skönt att få det gjort, det har legat och gnagt i huvudet en lång tid nu.

På vägen hem blev det självklart ett besök på IKEA. Som vanligt viss besvikelse. Bäddmadrassen vi skulle köpa fanns inte, inte heller tyget till lekrummet och så var Mia tvungen att för säkerets skull kolla om de omtalade tavelramarna fanns. men nej. Det som fick följa med hem istället var bland annat:


Golvet Tundra vit till lekrummet,


Förvaringslådor av modell Samla till dels leksaksförvaring och småkramsförvaring,

Fläktskåp med lucka Härlig till lekrummet och så tyg, ljuskoppar, skålar, kuddfodral och lekgrejor. Som vanligt ungefär.


Bilder: IKEA

07 december 2009

Nödlösningar i juletider

Nu har alla stakar och julgardiner kommit upp, men det har inte gått smort. När det var dags för gardinen i lilla köksfönstret så upptäckte Mia att hålet var mycket större än förra året. Ja just ja fönstret var bytt och hålet inte återställt. Att köpa en ny stång och sy ny gardin var det inte tal om. men upp kom den i alla fall.


Väldigt förtjust i tyget, men det gör sig inte riktigt när fönsterbrädan inte sitter riktigt fast och det inte är snyggt runt fönstret.


Hur kom den upp då? Jo kanske den snyggaste lösningen någonsin (muhahha). Två små klossar på båda sidorna som minskar avståndet. Fult som stryk och pyssligt att få upp. Men julstämningen har i alla fall infunnit sig.

Bilder: privata

06 december 2009

Kalendernissa

Tänkte vi skulle visa Mina-Mys fina adventskalender. Det är en Kalendernissa från Maileg och kollektionen 2007. Just den här färgen finns inte kvar.




Nissan är stor och fin med fickor eller ringar som är numrerade. I fickorna kan man lägga paket eller så kan man knyta fast paketen i ringarna. Man kan inte direkt säga att kalendernissarna är billiga, men Mia fick någon romantisk tanke om att Mina-My kunde spara den till sina barn..... Ja men nästa jul är det en till unge i vårt hus som vill ha paket. Eller första året är väl lite överkurs.
Bilder: privata

05 december 2009

Täta väggar

Nu var det lite glest mellan inläggen. Mia har städat bort byggdamm för fulla muggar och försökt att få till lite julstämning. Sven har helt oväntat ägnat sig åt badrummet. Han fuktspärrat väggarna.

På bilden ovan har väggarna och en bit ner på golvet rollats med Fuktspärr 2000K, det är det som är lila. Anledningen till att golvet inte behandlats är att det är ömtåligt och lätt går sönder. Med tanke på att golvet kommer att bli utsatt för slitage när väggarna kaklas så görs det sen. Det vita är tätskiktsremsor som ska sättas vid alla skarvar, ytterhörn, innerhörn, skarv mellan golv och vägg samt runt alla rör som kommer ut ur väggen eller ur golvet. Egentligen är dom blå men dom liksom klistras fast med nästa lager av tätskiktet.

Här är det ljust och fint. Nu har hela rummet rollats med nästa lagret, Tätskikt 2. Som vi tidigare skrivit är plattsättar´n väldigt upptagen och Sven vill vänta på att han har tid att hjälpa till. Och det blir efter nyår. Han skulle kunna göra klart lekrummet, men eftersom Mia bestämt sagt att inga grejor ska stå i matsalen eller i vardagsrummet under jul och nyår så är det inte möjligt. Men det finns massor av andra grejor som behöver fixas. Dock är Mia nervös för att hon kommer att komma hem från jobbet en dag och då har Sven börjat att riva i hallen på övervåningen.

Bilder: privata

01 december 2009

Så snyggt kök

Att Mia har en förkärlek för skarp rosa är kanske ingen överraskning, så när hon snubblade över denna bild bloggen Proforma så föll hon direkt.


Alltså vem faller inte för ett sådant kök?! Även om Sven ALDRIG skulle gå med på att sätta in ett rosa kök (han är inne på orange) så finns det mycket annat i bilden att inspirerats av. Vi har ju tänkt att ha svart golv i kök, matsal och vardagsrum. Även ett svart kök har varit med i diskussionerna, även om vi lutar mer mot vitt. Och så köksön. Precis som vi tänkt oss. Åhh det är så snyggt! Men vi är inte nog modiga tror jag bestämt.