19 mars 2010

Ny adress samma innehåll

För ett tag sedan fick vi en förfrågan om att blogga åt det lokala lördagsmagasinet Pralin. Efter att träffat de ansvariga, de andra som skulle blogga åt tidningen och fått upplägget klart för oss så sa vi ja.


Detta betyder att vi från och med imorgon, den 20 mars, kommer att byta adress. Den nya adressen är http://blogg.dt.se/villadiy/. Men det är bara adress som vi byter. Innehållet kommer vara det samma. Den här bloggen kommer självklart att finnas kvar och fungera som ett arkiv åt oss och förhoppningsvis åt er också.


Så häng med så syns vi!

Tips

Går ni i giftastankar, ska arrangera ett barndop eller kanske har ett företag som behöver en grafisk profil? Då vill vi tipsa om Annaoforsa. Det är ett företag som drivs av en tjej som är duktig på grafisk design.


Kolla in hemsidan här.
Bilder: Annaoforsa

17 mars 2010

Köket den 17 maj

Idag har det målats vidare. Alla väggar i köket är färdigmålade. Taket i matsalen är påbörjat och lilla fönstret i köket ska målas en gång till. I och med målningen av de nya väggarna som angränsar mot matsalen så är det uppenbart att i alla fall två av väggarna i matsalen måste målas om.

Vi har också varit på en vitvaruturné. Gud vilken djungel. Vi tittade mest på Samsung och Bosch. Bosch har snygg ugn och mikro i glas/vit. Och då upplyste en säljare oss att Bosch även har en side-by-side kyl i glas/vit. Åhh vad snygg! Åhh vad över vår budget!! Ångesten har åter infunnit sig.





Varför är alltid de snyggaste grejorna det dyraste? Så nu ska vi räkna och kompromissa så får vi se hur det blir.....


Bilder: Bosch

16 mars 2010

Köket den 16 mars

I förrgår sålde vi vår gamla spis. När köparen var och hämtade spisen såg dom diskmaskinen som stod mitt på golvet och frågade om även den var till salu. Ja då blev den det så nu ska det även köpas en ny diskmaskin. Vi har bestämt oss för att köpa en helintegrerad diskmaskin.

Vi har också satt upp easy cover på nästan alla väggar. Vi tapetserade inte hela vägen ner mot golvet på väggen som bänkskåpen ska stå emot . Kändes helt fel, som om man fuskade även om det är helt onödigt att tapetsera bakom skåpen. Det kommer inte heller att tapetseras bakom högskåpen.


Sven har målat och målat. Taket i köket är färdigmålat och den uppsatta easy covern är grundmålad två gånger. Eftersom vi inte kommer ihåg med vilken färg vi målade taket i matsalen så tog vi bara en takfärg till köket och självklart ser man skillnad så taket i matsalen ska också få sig en omgång.... Lilla fönstret i fönstret som är nytt och fått ny inklädnad har också blivit grundmålad.

Känns som vi ligger bättre i fas nu kontra leveransen av köksskåpen.


Bilder: privata

14 mars 2010

Spaning kaffekoppar

När man gör ett nytt kök vill man helst köpa allt nytt till köket också. Men det går ju inte av ekonomiska skäl. Någonting som vi verkligen behöver köpa är kaffemuggar. Sven har en tendens att ta en kopp när han snickrar, gå runt med den, glömma den någonstans och slå av ett och annat öra. Men nu ska vi ha två sorters kaffemuggar, en sort för Sven och en sort för andra tillfällen.

Här är en liten spaning på snygga muggar som ligger bra till för ett inköp.


Dining Unplugged från Menu, 289 kronor för ett 2-pack.





Café från Saga Form, 38 kronor styck.


Dining Coffee & Tea från Menu, 249 kronor för ett 2-pack


Bilder: RoyalDesign.se,

Köket den 13 mars

I förrgår isolerade Sven runt imkanalen och satte för gipsskivor för hålet där imkanalen ligger. Och så slipades det klart på väggarna. Igår inleddes dagen med att sätta på röret från imkanalen som ska sättas på själva fläkten och isolera hela hela paketet med brandsäker isolering. Sen byggde Sven en extra typ platta som är väldigt hållbar som själva fläkten ska fästas i. Fläkten väger 49 kg. Sven gjorde ett test och hängde i plattan och han väger ja ungefär 52 kg ;)

Senare kom en vän förbi och hjälpte Sven att kvistlacka, grundmåla och sätta upp tak. Bra med assistans när Mia inte är så behjälplig. Dock har hon lyckats köpa godis och glass till kvällens tv-häng med Melodifestivalen. Nu är i alla fall taket på plats och det känns skönt. En sak mindre att fundera på.



Bilder: privata

13 mars 2010

Sweetcake

Vem skulle inte vilja bada i en stor muffinsform? Nu kan i alla fall ungarna få chansen att göra det.


Beerd van Stokkum har tillverkat dessa gigantiska muffinsformar i plast som fungerar lika bra inomhus som utomhus. Sweetcake som produkten heter finns i 11 färger och antalet användningsområdena är obegränsat.


I Sverige är det KG Design som är återförsäljare. Sweetcake kan köpas i deras webshop och kostar 1695 kronor. Hade vi inte haft så många måsten att inhandla och renovering att lägga alla pengar på så skulle Mia köpa en direkt.

Bilder: KG Design

12 mars 2010

Ångest

Just nu har Mia sådan sjuk ångest. Ångest över val av blandare. Ångest över val av vitvaror. Ångest över val av barnvagn.

Blandare är inte lätt. Vår kravbild är egentligen utdragbar pip, engrepps blandare, diskmaskinavstägning och snygg. Inte alls lätt. Antingen så finns det inte diskmaskinsavstägning eller så är det ingen utdragbar pip....

Vitvaror är ännu svårare. Eller egentligen så har vi inte tagit tag i den frågan ännu. Vi skulle behöva åka runt och kika och känna, men Sven har inte haft tid. det är bara bygg, bygg, bygg.

Och ja det ska köpas en barnvagn. Och det är riktig ångest. Och i den frågan är Sven inte alls intresserad och det gör ju inte att det blir för Mia.....

Nä nu struntar vi i ångesten för idag. Städa badrum istället och snart laga taco och kolla på Let´s dance.

Köket den 11 mars

Igår kom ventilationsröret på plats. Gick så mycket smidigare än vad vi trodde. Även sotaren var förbi och godkännde imkanalen. Förutom lite ändringar ute på fasaden, mineritskiva istället för plåt som skydd, så tyckte han att det såg bra ut. Jippii det trodde vi inte, inte med vår tur.


Sven köpte en mineritskiva på en gång, såga till den och satte fast den på fasaden. Inte det snyggaste vi sett, men den ska målas i samma kulör som huset sen i somras så då blir det förhoppningsvis snyggare. Och så ska det på ett skydd på röret också.


Väggarna har också fått sig en till omgång med spackel. Vi tog också en liten tur och kollade på spotlights. Åhh vad svårt det ska vara då. Tänkte att det kanske skulle bli lite billigare att köpa av en affär istället för att köpa av elektrikern. Men det ska vara så krångligt så det blir nog det dyrare alternativet i alla fall.


Bilder: privata

10 mars 2010

Köket den 10 mars

Sen sist har följande hänt:

  • Taket är färdigreglat.
  • Allt gips är uppsatt.
  • Alla håligheter och ojämnheter i golvet är fixat.
  • Väggarna är spacklade och ska slipas omgång ett.
  • Lilla köksfönstret har fått ny inklädnad.
  • Golvet är hämtat och ligger så fint och tar upp den lilla golvytan i vardagsrummet som vi hade kvar...
  • Det är färdigborrat i betongväggarna i källaren så att vi kan koppla in den nya elen i elcentralen.
  • Hål för det ena avloppet ner till källaren är gjort.
  • Allt är förberett för den nya dragningen av avloppsrören i golvet mot källaren.
  • Prisförfrågan för glasskivorna som ska agera stänkskydd är ställd och besvarad.
  • Easy cover till väggarna är inköpt.
  • Sågat till och popnitat ihop röret till köksfläkten samt isolerat det.

Röret till fläkten isolerad med brandsäker isolering. Ett riktigt krångel att få dit och vass som s***n.

Sista gipsskivan sattes på denna vägg som vetter mot matsalen.

Och här ligger golvet framför den snart pensionerade tvn.

Resten av veckan ska ägnas åt alla dessa små grejor som tar så lång tid och inte syns, men som måste göras. Och så måste vi ta tag i val av vitvaror.

Apropå köksritningen så har Mia gått bet. Skit dator och skit program. Ni får helt enkelt hålla tillgodo med kort irl.

Annars så har Mia gått och dragit på sig foglossningar och fått förhållningsregler som inte går hand i hand med renoveringsarbete.....

Och så höll vi på att glömma.... fläkten vi har beställt är inte tillverkad än så leveranstiden är flyttad från den här veckan till vecka 13. Hade det på känn. Det verkade för bra för att vara sant...

Bilder: privata

07 mars 2010

Uppiggande tvättstuga

Vad sägs om denna snygga tvättstuga?


Hur uppiggande och snygg som helst! Tvättstugan är designad av den polske frilans designern och grafikern Michal Sycz.

När vi ska bygga den nya tvättstugan har vi tänkt att faktiskt hör och häpna satsa på en färgglad tvättstuga. Något i denna stil kanske???

Bild: Michal Synz

06 mars 2010

Köket den 6 mars

Det blir mycket kök nu. Vi vet att det inte är så roligt med ensidighet, men helt ärligt så finns det inte plats för annat just nu. Men snart kommer våren igång, allt med bebisen tränger på och vi kan se slutet på köksrenoveringen och börjar närma oss inreda-köket-fasen. Och då blir det lite mer variation på inläggen :)

Nu är nästan all vägg gips på plats. Rummet blir nästan att kännas klart på en gång... Det Sven har kvar är att bygga in den bärande balken mellan kök och vardagsrum samt sätta gips på väggsnuttarna i matsalen som fortfarande skiljer matsal från kök. Mycket reglande och justerande. Huset är väldigt snett..... Sen kom han på att elektriken tänkt fel på två ställen. Och detta upptäckte han efter att gipset var på plats. Den ena felet kan nog fixas, men det andra vette fan.

I dag beställde Mia fläkten efter att ha detaljgranskat den engelska bruksanvisningen som hon fått från Franke. Det skulle vara så typiskt oss om det inte skulle gå att få upp fläkten på grund av någonting, men det verkar funka fin fint. Ventilations-killen har specialtillverkat en rördel som vi ska använda till fläkten och hämtade Mia i går kväll. Golvet som vi har beställt har också kommit och vi ska hämta det på måndag. Många grejor som ska fixas, tänkas till om och göras. Sven känner sig stressad och Mia är bara apatisk.... Kul? Nej! Men desto roligare sen när det är klart. Det vet vi ju, har varit i denna situation inte bara en gång förrut.

Kom precis på att vi inte visat er ritningen för köket. Har den i en annan dator. Ska försöka få över ritningen till ett inlägg imorgon....

04 mars 2010

Köket den 4 mars

Som sagt så har elektrikern varit hos oss idag. Så nu är det förberett för alla uttag, både till vitvaror och bänkuttag samt till spottarna. Idag var det Svens lediga dag så Mina-My hade inget dagis idag och barnvakt var det svårt med, så Mia tog semester. Och tur var väl det för även om man tror att man bestämt allting innan så blir det i alla fall massa beslut som måste tas på plats när elektrikern är med.

Vi löste det med bänkuttagen riktigt bra. Vi behöver inte borra ett enda hål i glasskivan som vi ska ha som stänkskydd. Och det förenklar både beställning och montering av glasskivan.
Ena väggen har också fått nytt gips. Tanken var att Sven skulle sätta upp nästan allt gips i kväll och imorgon. Men han ångrade sig angående vilken storlek han köpt, och slängde sig i bilen för att åka och köpa nya. Då hade ena hjulet på släpvagnen låst sig och han hann inte dit i tid. Så himla typiskt.

Så här ser det ut just nu hemma hos oss.

Många spottar = många kablar

Det var en gång en matsal. Men det var för längesen såå länge sen. Var är den nu? Jo dold under byggmaterial och sågspån...
Bilder: privata

03 mars 2010

Köket den 3 mars

Idag har det reglats och förberetts för elektrikern som kommer imorgon. I och med detta rök köksfläkten och puhuu diskmaskin och diskbänk. Så idag var det premiär för diskning i duschen ;)

Lite pyssel med nya väggar och spottar också. Det är preliminärt utmärkt var spottarna i köket ska sitta. Dock är inte vi överens till 100 % så det ska konsulteras lite med elektrikern också. Men det blir väl Sven som får som han vill, Mia orkar inte ta diskussionerna nuförtiden. Framför allt inte klockan halv tio på kvällarna.

Kamerasladden är återfunnen så imorgon kommer det bilder.

02 mars 2010

Köket den 2 mars

Just nu är hela nedervåningen en enda röra. Byggmaterialet som behövs är inköpt och inburet i huset. Men det var ingen dans på rosor. Sven körde fast med bil och släp när allt material låg på släpet. Slutade med att Sven fick bära upp det mesta av grejorna upp för hela uppfarten och in i huset. De tyngsta grejorna hjälpte Mia till med. Och nu är det är reglar i olika dimensioner över hela matsalsgolvet, gips lutandes mot väggarna och sågspån överallt.... Anledningen till att det inte blivit några kort på ett par dagar beror inte på att vi inte vill blotta vårt kaotiska hus utan på att Mia inte hittar överföringssladden till kameran. Föga förvånande.

Alla rördelar till köksfläkten levererades i morse och Sven har gjort hål genom fasaden för rören. Men som vanligt så är inget enkelt. I detta fall var det lite trångt mellan bärande delar så Sven har dels sågat dels karvat till ett tillräckligt stort hål. Men i hålet måste det till en speciallösning i alla fall, men den fixar ventilationskillen åt oss.

Vi fick prisuppgiften på köksfläkten från ventilationskillen idag. Efter lite googling hittade Mia samma fläkt för 4000 kronor mindre.Sådana upptäkter är alltid roliga att göra. Det kikas även för fullt på vilka vitvaror vi ska köpa. Det som ska köpas nu är ugn, mikro, induktionshäll och side-by-side kyl. Diskmaskinen vi har idag är inte alls gammal och får hänga med ett tag till.

Ur Svens synvinkel så tuffar renoveringen på. Lite rörigt och stökigt med helt ok ändå. Ur Mina-Mys synvinkel är det lite roligt att ha köket i tv-rummet. Ur Mias synvinkel är livet just nu skit. Rörigt och stökigt överallt. Aldrig någon ro eller vila. Inte så kul när man är gravid, gråtmild, har sovsvårigheter och allmänt ont i kroppen. Roligt nästan jämt.