06 augusti 2009

Att sätta in ett fönster

Nu tänkte vi försöka oss på att vara pedagogiska och förklara hur vi gör när vi sätter in fönster.

Som vi tidigare skrivit om så köper vi fönster med Adjufix skruvar. Dessa är förborrade in i fönsterkarmarna och ser ut så här när fönstret levereras.

När man, som vi, sätter in fönster i ett gammalt hus så kan det vara lite trixigt att få det helt rakt under fönstret samtidigt som man vill ha visst utrymme under för isolering. Då kom Sven på den briljanta idén att sätta i skruvar på undersidan som man kan justera när fönstret är på plats. Det finns flera olika sorters skruvar som skruvas in med hylsa eller nyckel. Just vid detta fönster använde vi en skruv som är avsedd för montering av takplåt. Men den fyllde sitt syfte även här.

Först markerar man i hålet var man tänkt att sätta fast skruven, fast på fönstret då.

Sen väger man av med ett vattenpass så man få någon uppfattning om vilken skruv som ska vara lite mer in- eller utskruvad.

Någonting som vi lärt oss är att sätta upp ribbor i fasaden runt fönstret som är i rätt djup mot fasaden, eller den kommande fasaden. Ribborna fyller två funktioner; dels att se till att fönstret kommer på rätt djup och sen att fungera som ett tippskydd. Framför allt om det är på lite högre höjder är det guld värt att ha dessa tippskydd så att inte en stackare behöver stå och vingla på en stege samtidigt som denne ska hålla emot ett fönster. Kom bara ihåg att om ni ska montera ett öppningsbart fönster så ska ribborna sitta så att fönstret går att öppna under monteringen.

När fönstret först sätts i position är det viktigt att det finna en springa på cirka 1 cm på varje sida. Detta för att det ska finnas utrymme för justeringar sidledes och plats för isolering.

Om det inte blir exakt rakt på första försöket är det bara att justera höjden med en nyckel.

Adjufix-skruvarna sitter som sagt förborrade i fönsterkarmen och skruvas till sitt rätta läge med hjälp av en skruvdragare och en speciell nyckel. Kom dock ihåg att sänka hastigheten så att inte skruven skruvas ut alldeles för långt.

När Adjufix-skruven skruvats till sitt rätta läge ligger den precis mot det material som fönstret ska fästas i.

Sist skruvas de medföljande skruvarna in i väggen, och i vissa fall när fönstren är stora, även i den fasta konstruktionen på ovan- och undersidan.

Och så blir det så här bra. Fattas lite isolering och fix runt fönstret. Men i det här fallet ska hela väggen göras om. Och det ligger inte närmast på att-göra-listan.
Kom ihåg att använda vattenpasset ofta och väg av åt alla håll och kanter. Och se till att ni har ett vattenpass som funkar som det ska. Lycka till!
Bilder: privata

1 kommentar:

  1. Om man inte vill sätta skruvarna i fönstrena då man ska väga in dom kan lika gärna skruva i skruvarna i väggregeln under fönstret - det brukar vi göra.

    SvaraRadera