31 augusti 2009

Baksidan med renovering

Det blir fint när man renoverar och är det ett projekt så är det ganska enkelt att avskärma just den delen av huset och ha det relativ ok i resten. men har man projekt överallt så är det totalt omöjligt. Vi har det aldrig riktigt städat och ihopplockat hemma hos oss. Dels så hinner vi inte och dels så är det lite lönlöst eftersom det ser likadant ut efter fem minuter igen. Tog tre bilder en vanlig söndag hemma hos oss.


Sågspån. Det är alltid sågspån hos oss. Ja men dammsug då! Jovisst men vi bor i ett gammalt hus som är isolerat med sågspån. Och är inte alla skarvar, listningar och andra ställen det kan komma sågspån täta så blir det så hela tiden. Stäng ytterdörren och det kommer sågspån i trappen upp....


Penslar. Penslar som väntar på att snart användas för målning i ett köksfönster som inte är färdigfixat. Den här burken har stått där hela sommaren.


Färgburkar. Hallen har blivit som ett förvaringsrum för färgburkar......


Röra. Det här rummet ska bli ett badrum och ett lekrum. Men nu är det ett förvaringsrum för alla möjliga verktyg, maskiner och grejor.
Bilder: privata

Datorstrul

Vi har inlägg som bara väntar på att bli kompletterade med foton och få bli publicerade, men Mias dator strular och vi kommer därför inte åt korten. Surt. Hoppas att det ska bli lite bättre snart så vi kan bjuda på lite inlägg igen!

29 augusti 2009

Tjoho!


Nu är sista panelbrädan på plats! Sjukt skönt. Mia skulle vara lite optimistisk och sa att nu var det inte en enda lång bräda kvar att sätta på väggarna. Men Sven var snabb att påpeka att det var fel. Han uppskattade att det ska sättas upp fem långa till. Ja ja det blir i alla fall inte detta år.

I dag hann vi till och med sätta upp lite brädor till takinklädningen melan regnskurarna. Hoppas på att hinna med lite imorgon också. Sen är det mest finlir och målning kvar. Det finns dock en risk med finliret och det är att det aldrig blir av. Väldigt lätt att direkt hoppa på nästa projekt. Man är ju alltid skittrött på varje projekt när man nästan är klar....


Bilder: privata

28 augusti 2009

Tips på ny auktionssite

InredningsAuktion.se kan du fynda nya designmöbler och prylar. det är bara företag som auktionerar ut grjor och allt som lägga ut för auktionering godkänns först.

26 augusti 2009

Man ska aldrig göra upp planer för de håller aldrig

Planen kommer inte att hållas. Igår ägnades den största tillgängliga tiden åt att flytta ena delen av byggnadsställningen. Det var någonting som tog längre tid än beräknat samtidigt som Mia var så nervös att hon ville kräkas (det var mycket tungt och hade vi tappat den hade vi slagit sönder många grejor). Och nu har det börjat regna, och ska göra så hela helgen. F*n

24 augusti 2009

Fasadrapport.....igen

Både Sven och Mia har börjat jobba igen så nu är det verkligen snigelfart. Det positiva är att idag satte vi den näst sista plankan som måste sågas på det mest krångliga sättet.


Nu har vi ju passerat mitten och för varje bräda så kommer vi närmare slutet. Planen är att vi ska bli klar med panelen på fredag. Sen ska helgen ägnas åt finlir. Men men det är planen och verkligheten blir alltid någonting annat.
Bild: privat

Något till hallen

Även om våran hall till kvadratmeter är stor så finns det inte så mycket förvaring. Mia blev därför superglad när hon såg den nya hallmöbeln Flexi i Mio katalogen. Det är de två vägghängsliknandemöblerna i vitt och svart längst till vänster på bilden nedan.


Den skulle passa perfekt på en liten väggsnutt som liksom är över. Hennes tanke var att köpa själva ställningen samt korgar där vantar och mössor kunde ligga. Sven gillade den, men vill gärna bygga allt så han föreslog att vi skulle köpa korgarna (som är gjorda av stål) medans han bygde ställningen. Fine tänkte Mia. Men när ska Sven hinna med det då?


Bild: Mio.se

19 augusti 2009

Snigeln har kommit runt fönstret

Idag var vi barnfria nästan hela dagen och tänkte få mycket gjort. Men som vanligt så krånglade det och vi kom inte alls så långt som vi trodde. Men vi kom i alla fall runt det första fönstret :)


I morgon ska vi fortsätta att snickra. Ett par timmar med Mina-My hemma och ett par timmar själva. Sen ska vi åka hem till Mias syster som fyller jämt. Och den kvällen är sista kvällen på Mias semester så efter det blir det mindre tid till att snickra tillsammans.
Vi fick i början ett par nya grannar. De har blåst ut hela huset och totalrenoverat det. Dessutom ska de bygga på en våning. De har byggt själva stommen med regelverk för väggar och satt på ett tak på baksidan av tomten. Idag så lyfte de på hela paketet ovanpå det befintliga huset.


Här kopplar de fast övervåningen i den väldigt stora kranen. Och på kortet har är övervåningen på väg till sin nya plats.

Mycket spännande att titta på och ett väldigt smart och tidssparande sätt att bygga. Som vanligt när Sven får se hur någon annan gör så tycker han att vi skulle gjort så istället och att alla andra är mycket smartare än oss....

Bilder: privata

18 augusti 2009

Hjälp till självhjälp

Vi kan inte direkt skryta med att vi är duktiga på att ta hand om våra växter. Vi har flera gröna lik på våra samveten. Det finns ju självvattnande krukor, men de brukar inte vara så upphetsande. Men nu finns det en lösning....


Denna sjukt snygga kruka med självvattningsfunktion via dropp heter BioLogic IV och går att köpa hos Vitamin- A Life Less Ordinary. Den kostar £ 159,50 plus frakt från England. Inte billigt med så sjukt snygg. Mia vill ha!!!


Bild: Vitamin

17 augusti 2009

Ibland går det inte som man tänkt sig

Som sagt så har vi inte hunnit med det vi hade tänkt denna sommar. Så nu har vi börjat att plocka bort saker från Att-göra-listan och flyttat fram dom till nästa sommar. Exempel på saker som får stryka på foten är iordningsställandet av rabatter och slänt, lägga gatsten och måla källarfönster. Känns sådär, men just nu så tynger listan oss så det är svårt att få ork till det som absolut måste göras.

Vi kan inte bränna ut oss totalt då bland annat ett badrum ska fixas under vintern.....

Paj paj paj

Ja det är ju super gott med paj. Igår var vi hem till ett par vänner och åt kräftor. Vi åt då bland annat en paj med Västerbottenost-fyllning och tänkte nu bjuda på receptet.



Receptet är för 6-8 bitar

75 gram smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl
3/4 dl Kesella
2,5 dl mellangrädde
1 ägg
2 äggulor
salt och peppar
7 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman smör, vetemjöl och grahamsmjöl. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop en smidig deg. Tryck ut i en pajform och låt den stå i kylskåpet 30 minuter. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 12 minuter. Vispa ihop mellangrädde, ägg, äggulor och kryddor. Rör ner osten och fördela i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt pajen svalna lite innan ni äter den.


Bild: privat

15 augusti 2009

Tavelvägg under förändring

Idag har Sven och Mina-My varit borta nästan hela dagen på hockeyturnering. Undertiden har Mia grundmålat brädor och städat sådant där tråkigt som högen med viktiga papper i köket. Men lite roligt har också hunnits med.

Några tavlor har tillkommit och några har bytt plats. Det som är så bra med en tavelvägg är att den kan förändras enkelt. Just nu fattas det någonting ovanför den större tavlan då de som hände där nytte plats. Först tänkte Mia sätta korten på Mina-My där, men korten blev att hamna utanför blickfånget och de är våra bästa kort som vi vill ska synas bra. Vi får se vad som hamnar där. Kanske några autografer från Luleå hockey?! (Sven älskar Luleå....) Kandelabern fick vi av ett par vänner i födelsedagspresent. Dock har vi inte hunnit köpa några ljus till den. Det ska vara turkosa ljus. Och sätter vi i vita är risken att det aldrig blir av att byta ut dom.

Även två andra tavlor som legat i en låda i flera månader åkte upp på väggen. Mia är väldigt förtjust i dessa tavlor som är ett tiokronorsfynd på Rusta. Dock har de inte hittat sin plats, men hänger i alla fall på en vägg i matsalen så länge.

14 augusti 2009

Tips om byråbottnar

Alla har vi väl byråer som har bottnar som envisas med att trilla "igenom" lådan. Nu finns det faktiskt en hjälp mot detta. På IKEA:s reservdels-shop kan man handla små plastmanicker som man skruvar fast i skåran där botten ska sitta (tillsammans med botten) från undersidan.



De var enkla att montera och nästan gratis. Vi köpte tolv stycken och betalade 3 :- Men vi måste köpa fler. På de lådor som är bra satte Mia två stycken och på de dåliga tre stycken. Så just nu är en låda utan.... Men vi ska ju till IKEA snart igen.

Bilder: privata

Snigelfart...

... är det på paneluppsättningen. Det går sjukt sakta. Anledning? Snea väggar, småvinda brädor, plåtar hit och dit, snekapningar, kapningar rakt av, ändträoljaning och så tid för fundering på hur vi ska lösa vissa grejor. Blir galen!!!

12 augusti 2009

Vinyl på tapeten

Det är ju väldigt inne att sätta upp vinylstickers på väggarna. Mia hittade på ett företag som tillverkar stickers med humor och glimten i ögat. Företaget heter Hu2 Design och huserar i Storbritannien, men de skickar till hela världen.

Man kan även designa egna stickers eller varför inte göra en av ditt porträtt?!
Det fanns flera stycken riktigt snygga som skrek "klicka hem mig". Vi får se hur det blir med det...

Bilder: Hu2 Design

11 augusti 2009

IKEA och Gävle

Vi har ju varit till Gävle och sen Furuviksparken. När man ändå är i krokarna så är IKEA en självklarhet. Denna gång blev det på rekordfart och rekordbilligt i kassan. Sven var inte sugenMia hann inte botaniser i tygerna......

Självklart så var det flera olika saker som hamnade i bagageluckan, men inte så mycket som Mia hade planerat. Ramen Ribba i storlek 14*14*4,5 skulle köpas till ett av Mias sidoprojekt. Och sju stycken dessutom, men nej de var soprent i hyllan. Och inga tyger. En sak som vi dock gjorde var att prova ut nya madrasser. Vi har köpt resårmadrasser som vi lagt ovanpå våra resårbottnar. Men Mia tycker att de gör ont och vill köpa nya. Av en slump såg hon att man kan byta de nya Sultanmadrasserna till en annan variant ända tom den 90 dagen efter inköpsdatum. Lite snuskigt = ja, men väldigt bra för oss. I alla fall så vet vi vilka madrasser vi ska byta till. Så nu ska vi bara hitta en dag vi kan åka till IKEA igen samt hoppas på att vi får in madrasserna vi har nu i bilen. När vi köpte dom var de vakumpaketerade och hanterbara. Nu är de 90*200*17....


Bild: IKEA

09 augusti 2009

1 meter

Det är så mycket panel vi lyckats sätta. Otroligt skönt att vi är på sista gaveln, men det är också den värsta sidan. Tre fönster (alla på olika höjd), två dörrar (på olika våningsplan) och en balkong. Hua, Mia lär ju verkligen ångra beslutet om att ha en fasad utan foder.

Den det kommer att bli så snyggt och skönt att även få tillbaka altanen, som fungerat som virkes förråd i ett år. Hoppas bara att panelen räcker.

Bild: privat

07 augusti 2009

Tips på tävling

Nu vill vi tipsa er om en riktigt bra tävling i bloggvärlden. Hos Therese kan man vinna denna lilla läcker bit. Så kika in hos henne och tävla du med.


06 augusti 2009

Att sätta in ett fönster

Nu tänkte vi försöka oss på att vara pedagogiska och förklara hur vi gör när vi sätter in fönster.

Som vi tidigare skrivit om så köper vi fönster med Adjufix skruvar. Dessa är förborrade in i fönsterkarmarna och ser ut så här när fönstret levereras.

När man, som vi, sätter in fönster i ett gammalt hus så kan det vara lite trixigt att få det helt rakt under fönstret samtidigt som man vill ha visst utrymme under för isolering. Då kom Sven på den briljanta idén att sätta i skruvar på undersidan som man kan justera när fönstret är på plats. Det finns flera olika sorters skruvar som skruvas in med hylsa eller nyckel. Just vid detta fönster använde vi en skruv som är avsedd för montering av takplåt. Men den fyllde sitt syfte även här.

Först markerar man i hålet var man tänkt att sätta fast skruven, fast på fönstret då.

Sen väger man av med ett vattenpass så man få någon uppfattning om vilken skruv som ska vara lite mer in- eller utskruvad.

Någonting som vi lärt oss är att sätta upp ribbor i fasaden runt fönstret som är i rätt djup mot fasaden, eller den kommande fasaden. Ribborna fyller två funktioner; dels att se till att fönstret kommer på rätt djup och sen att fungera som ett tippskydd. Framför allt om det är på lite högre höjder är det guld värt att ha dessa tippskydd så att inte en stackare behöver stå och vingla på en stege samtidigt som denne ska hålla emot ett fönster. Kom bara ihåg att om ni ska montera ett öppningsbart fönster så ska ribborna sitta så att fönstret går att öppna under monteringen.

När fönstret först sätts i position är det viktigt att det finna en springa på cirka 1 cm på varje sida. Detta för att det ska finnas utrymme för justeringar sidledes och plats för isolering.

Om det inte blir exakt rakt på första försöket är det bara att justera höjden med en nyckel.

Adjufix-skruvarna sitter som sagt förborrade i fönsterkarmen och skruvas till sitt rätta läge med hjälp av en skruvdragare och en speciell nyckel. Kom dock ihåg att sänka hastigheten så att inte skruven skruvas ut alldeles för långt.

När Adjufix-skruven skruvats till sitt rätta läge ligger den precis mot det material som fönstret ska fästas i.

Sist skruvas de medföljande skruvarna in i väggen, och i vissa fall när fönstren är stora, även i den fasta konstruktionen på ovan- och undersidan.

Och så blir det så här bra. Fattas lite isolering och fix runt fönstret. Men i det här fallet ska hela väggen göras om. Och det ligger inte närmast på att-göra-listan.
Kom ihåg att använda vattenpasset ofta och väg av åt alla håll och kanter. Och se till att ni har ett vattenpass som funkar som det ska. Lycka till!
Bilder: privata

05 augusti 2009

Lyx

Läget på vårt hus passar oss perfekt. Det tar en kvart att cykla in till sta´n, går bussar regelbundet samtidigt som vi bor på landet. Skogen angränsar till vår tomt och bara det är guld värt. Här om dagen var Mia och Mina-My och plockade bär i skogen närmast huset. Vi plockade blåbär och smultron. Att kunna plocka flera deciliter med smultron maximalt 100 meter från tomtgränsen det är lyx det!

Bild: privat

04 augusti 2009

Var ska vi spendera våra sista semester veckor?

Jo på en byggnadsställning.




Vi har tagit bort panel på sista väggen och börjat regla upp. Det är helt otroligt hur mycket skräp och bråte det blir. Som tur är har vi en granne som väldigt gärna kollar igenom vår släpvagn innan vi åker till återvinningen. Det spar oss många vändor.


Efter att kortet ovan togs så har vi också tagit ur de två nedre fönstren, som också ska bytas. Så här ser det ut i det blivande lekrummet.


Imorgon hoppas vi på att fönstren vi beställt kommer. Och i så fall så ska dom in. Vi vill verkligen komma igång med den nya panelen. Det kommer nog att ta sin tid att få den på plats med alla fönster och vinklar.....
Bilder: privata

03 augusti 2009

Möbler som är pricken över i:et

Idag ramlade Mia över en för henne ny inredningsaffär på nätet, Whonzimmer. se. Företaget har sedan hösten 2004 sålt färgstark och personlig inredning, tapeter och möbler. Företagets fokus har alltid varit att söka efter produkter som inte finns i alla butiker. Priset är faktiskt bra, även om det inte är billigt. men så är produkterna väldigt speciella också. Även om fokus för oss just nu är snarare bygga än inreda så kan man inte låta blir att nästa klicka hem några snygga grejor. Eller vad sågs om...



... en eye cather soffa i skum från Belgiska Q&M? Eller...




ett soffbord i metall och stora bultar. Eller...



en äggformad fåtölj i glasfiber som inspirerats av Eero Aarnios Bubble Chair. Eller....


en sjysst barockstol silvermålad trä och sammet. Kan fortsätta länge. Finns något för alla! Om inte annat som inspirationskälla.

Bilder: Wohnzimmer.se