02 maj 2009

Grannproblem


När vi flyttade till vårt hus tyckte vi det var super mysigt med råddjuren som gick över gården. Nu har vi insett att det inte är så mysigt. I alla fall inte när vår rabatt är deras lunchlåda. Googlade på lite tips om hur man håller bort råddjuren från just rabatterna och här kommer de tips som är värda att testa (vissa som exempelvis samla ihop människohår och lägga i nylonstrumpor och lägga i rabatterna känns inte som ett alternativ).


Blodmjöl. Är ett specialgödsel som man kan köpa på plantskola/blomaffär/blomsterhandel. Fungerar också avskräckande för råddjur och harar. Kan strös ut i rabatterna (kom ihåg att vattna först så att blodmjölet "fastnar" och även vattna lätt efteråt så att det ligger kvar). Man kan också göra en häxblandning. Blanda 10 liter vatten, 1,5 deciliter ammoniak och 1 kilo blodmjöl. Doppa oasisbitar i blandningen och placera ut i trädgården. Bättra på efter en vecka och efter regn.

Andra växter. Plantera växter som rådjuren inte gillar. Dahlior, narcisser, allium, fritillaria och kejsarkronor till exempel.Sätt skydd. Bygg burar av hönsnät, eller köp glesa korgar och stjälp över det du vill skydda.
hej
Skrämseltaktik. Sätt upp en vindsnurra i rabatten, den som ser ut som en geting är effektiv.


Nu vill vi ju tillägga att vi fortfarande tycker om våra råddjur och att dom är väldigt fina och det ger en hög mysfaktor. Vår förhoppning är att vi ska kunna komma överens med djuren.


Bild: Zoonen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar