09 maj 2009

Nytt golv i pannrummet

I pannrummet satt golvbrunnen på ett dumt ställe och golvet lutade kraftigt mot brunnen. Nu när vi ska byta värmekälla så ville vi ha ett plant golv samt flytta golvbrunnen.


Det första Sven gjorde var att riva och kasta ut pannan och oljetanken. Ett riktigt hästjobb.




Även den gamla tvättkaret bilades bort. Också det ett hästjobb då det var mycket armering och väggar/botten var tjocka.


Sen bilades avloppsrören fram samt en ny "gång" som den nya golvbrunnen och avloppsröret till den ska ligga och kopplas ihop med det befintliga.


Efter det så hyrde vi en maskin som rispade/slipade bort färgen och gjorde golvet strävt. Allt för att betongen ska fastna så bra som möjligt.


Alla håligheter som blev efter bilandet i golvet fyllde Sven upp med grus/sand. Självklart går det att fylla med betong, men det är ju väldigt onödigt samt att det tar mycket längre tid för betongen att brinna.


Primer ska alltid användas för att öka vidhäftningen. Vi applicerade den med en roller. Sen lade


Armeringsjärn är bra om man vill vara säker på att golvet ska hålla. Sven punktfäste armeringsmattorna med lim. Om man inte fäster armeringen finns det risk att det flyter upp när man häller på betongen. Innan vi började bland betong och hälla ut så hade Sven mätt ut var högsta och lägsta punkterna fanns med hjälp av en laser.


Idag när det var dags för gjutning kom Mias kusin Anders förbi och hjälpte till. Det tog en eftermiddag ungefär. När vi gjorde golvet i biorummet fanns fortfarande en garageport kvar vilket gjorde det enkelt att blanda ute och köra in med skottkärran. Nu fick vi bära ner brukblandaren ner för den lilla trappen och blanda allt inne. Sulligt med sparade mycket spring.


Så här fint och slätt blev det när det var klart. Den lilla lådan är en form runt brunnen. Där ska sven gjuta golv med fall, men det gör han när det andra golvet brunnit klart. Sen är det bara att ringa vvs-killarna och bestämma tid för rördragning och inkoppling av bergvärmen. Och så ska värmeväxlaren komma ner till pannrummet via den lilla lilla källartrappen. Blir en utmaning ;)


Bilder: privata

1 kommentar:

  1. Det går jättebra att låna bilden. Jag har ju själv lånat bilder lite här och där :)

    Ha en fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera