23 januari 2010

Köksspaning del 3, golv

Ja precis som med stänkskydd så är golv en riktig djungel. Här kommer några varianter som vi funderar på.

Golvplattor

Vinylplattor är ett tåligt och roligt alternativ på golv. Det enda som begränsar det slutgiltiga utseendet på golvet är din fantasi. Finns i många olika färger och mönster. Golvplattor är också väldigt tåliga och passar extra bra i rum där det är lite "hårdare tag" och mycket slitage.

Forbo har en snygg nästan helsvart platta som tittat på.

Laminat
Laminatgolv är ju egentligen vattenkänsliga men fungerar i kök sålänge man inte tänkt att spilla större mängder vatten på regelbunden basis. Nuförtiden är det vanligast att laminatgolv läggs med click-system istället för att limmas. Laminatgolv kan läggas på alla underlag.
Tarkett har kommit med en ny kollision för lamniatgolv som heter Lamin’Art. Golven i denna kollektion har vår silikonskyddade fog Tech3S vilket gör golvet extra skyddat mot fuktgenomträngning samtidigt som det gör det lättlagt och tåligare mot vardagens belastningar och slitage. Det finns två färger, svart eller vitt, och det såklart det svarta golvet vi är intresserade av. Färgerna är lite träinspirerade och tilltalar oss även om vi från början tänkt på ett helsvart golv.

Forbo har en kollektion som heter Ocean där det bland annat finns ett högblankt svart laminatgolv. Otroligt snyggt, men verkar väldigt opraktiskt. Blir kanske för mycket med både högblankt kök och golv...?


Och så några varianter som vi redan valt bort.....


Trägolv

Inget slår egentligen känslan av att ha ett riktigt trägolv. Men priset är inte lika fantastiskt. Tidigare sa vi att så länge vår hund bodde hos oss så skulle inget trägolv läggas in. Nu har hunden flyttat till himlen men något trägolv blir det nog i alla fall inte. Barn är nämligen nästan lika duktiga på att orsaka repor och hack som hundar.


Men titta kan man ju alltid. Baseco har ett riktigt snyggt svart trägolv. Mumma

Klinker


Har man golvvärme är det ju behagligt och skönt med klinkers i köket. Men det kommer vi inte ha och ett kallt stengolv är inte så kul. Dessutom går saker i princip alltid sönder om man tappar det. Och vi ska ju ha samma golv i kök och matsal samt eventuellt vardagsrum och klinkers i matsalen känns alldeles för hårt och kallt. Men väljer man klinkers finns det i alla fall så många olika alternativ att det alltid finns något som passar.

Ja det krävs nog en hel del funderande och en turné hos olika återförsäljare innan vi kan bestämma oss....
Och så finns det en till variant. När Mia för ganska längesedan var på studiebesök i Vägverkets lokaler i Göteborg såg hon ett väldigt snygg lösning. Lokalen har fikastationer längs med en lång korridor. Hela korridoren har en fin parkett på golvet men framför fikastationerna hade en rektangel i golvet sågats ur och en glasskiva som matchande köket lagts dit sitället. Otroligt snyggt samtidigt som det i just detta fall också var en praktisk lösning eftersom folk spillde så mycket vatten och matrester att parketten helt enkelt var förstörd. Vi funderarpå något liknande framför den långa bänken och eventuellt framför köksön.


Ovanstående kort har Mia tagit i Vägverkets lokal i Göteborg.

1 kommentar:

  1. Varför är man ofta så rädd att ett trägolv ska bli repigt? Ofta säger man ju att trägolv blir bättre med tiden. Vill man inte att något ska skadas så få man väl låta bli att gå på det i huvudtaget

    SvaraRadera