21 januari 2010

Köksspaning del 2, stänkskydd

Oftast väljer folk att sätta upp kakel som stänkskydd ovanför bänken. Och inget fel med det! Idag finns det i princip hur många olika färger, former och varianter att välja på i alla prisklasser. Framför allt är fotokaklet riktigt snyggt, hett och originellt Men det finns ju andra varianter också.

Bild: Enanello
En variant är stänkskydd i galvaniserad stålplåt med en yta av glasemalj. Förutom att det skyddar väggen så fungerar det även som whiteboard och magnetisk anslagstavla. Inte den billigaste varianten, cirka 2 400 kronor per löpmeter (60 cm höjd). Exempel på försäljare är Enamello Kitchen Front. Deras skiva finns i sex färger: snövit, chokladbrun, ljusgrå, mintgrön, betonggrå och nattsvart.


Bild: Hemnet

Ett allt vanligare alternativ är glas. Fördelen med glas är att man kan välja att måla vilken färg som helst, tapetsera eller kanske sätta ett tyg bakom glasskivan. Glaset behöver inte vara härdat, även om det är att föredra om man har spisen i den aktuella bänken, och glaset rekommenderas ha en tjocklek på 6 millimeter. Bästa sättet att sätta upp en glasskiva är att be glasmästaren förborra hål och sedan skriva fast skivan i väggen med en distans mellan vägg och glas. Klart glas kostar från cirka 1200 kronor/löpmeter, mattblästrat/etsat från cirka 2700 kronor.

Bild: Igcoll

Är man ute efter en lite mer industrikänsla så kan metall-laminat vare den man söker. Det är ett högtryckslaminat som kläs med en tunn polyuretanlackerad metallfolie. Finns en mängd olika strukturer och mönster och säljs oftast i hela plattor, men kan beställas i specifika mått också Underarbetet är väldigt viktigt för att det ska bli snyggt och för att plattorna ska fästas ordentligt. Plattorna sätts upp med kontaktlim. ner mot bänkskiva och i eventuella skarvar ska det tätas med våtrumssilikon. Metall-laminatet säljs bland annat via företaget Produktma www.produktma.se, de kan förmedla kontakt med återförsäljare. Kostnad för laminatet är från 250 kronor per kvadratmeter.

Bild: Ballingslöv

Rostfri plåt är ju också ett alternativ som bidrar till en riktig proffs-köks-känsla. Rostfri plåt är både vatten- och värmetåligt. Välj helst borstad plåt om du vill slippa fingeravtryck. Plåt kostar från ungefär cirka 600 kronor per löpmeter (cirka 50 cm höjd), exklusive arbetskostnader.

2 kommentarer:

  1. Vilken bra bidrag!
    Om man vill har rostfritt som stänkskydd kan man även välja mönstervalsad plåt. Blir väldigt snyggt det också.
    Bild finns t ex här:
    http://neonelakitchen.blogspot.com/2009/09/tankt-pa-detta-med-plat-bakom.html
    Hälsningar / ela

    SvaraRadera
  2. Vi har en glasskiva ovanför vår spis med en fondtapet bakom. Kram Malin

    SvaraRadera