26 januari 2010

Köksspaning del 5, fläktar

Nu förtiden finns det så många snygga och smarta fläktar. Fläkten har blivit en inredningsdetalj. Det tråkiga är att de flesta fläktar är gjorda för väggmontage, och vi ska ju ha en frihängande. Men snygg måste den vara i alla fall. Den kommer att sitta mitt i blickfånget när man kliver in i huset från hallen. Sen är ju den tekniska delen ett eget kapitel. Inte så lätt med många regler som ibland känns onödiga. Vi har inte riktigt tagit tag i den biten än, men det kommer.

Men vilken fläkt ska man välja då? Ja en fläkt ska vara effektiv, tyst, energisnål och lätt att rengöra. Med effektivitet menar man köksfläktens osuppfångningsförmåga. Osuppfångningsförmågan är inte samma sak som bra sug eller hur mycket den suger ut. osuppfångsningsförmågan visar hur stor del av matoset som fläkten förmår fånga upp, avskilja och ventilera ut. Osuppfångningsförmågan mäts med hjälp av spårgastester och anges i procent. Konsumentverket mäter detta i sina återkommande fläkttester. Medelfläkten har ett värde på 91,9%. Låter mycket men tänk på att när ni ska jämföra fläktar så titta på hur mycket som blir kvar istället.

Nu är det lite trendigt att köpa fläktar med stora, eller dubbla, externa motorer. Och ju mer motorstyrka desto mer luftflöde. Men är det trevligt att fläkten suger ut all luft från köket? Nej stort luftflöde leder till undertryck och hög ljudnivå, men inte till en högre effektivitet Dessutom bidrar undertryck att energianvändningen i köket blir högre på grund av att fläkten suger ut all värm luft. Det man ska titta på är de specifika egenskaperna för just sitt kök.

Fläktar är ingen billig historia, lätt den dyraste av vitvarorna (om man nu kan kalla fläkt för vitvara...). Här är några som Mia fastnat för. Alla fläktarna kommer från Franke.

Format 45 Fri, FDF 9044 I XS

Moonlight


Active Kitchen

Bilder: Franke

2 kommentarer:

  1. Liselott Forsberg27 januari 2010 kl. 19:59

    Den sista Active Kitchen är så jäkla göörsnygg!! Den tror jag skulle passa skitbra hos er!!
    Skulle vilja ha en själv ;-)
    Den röstar jag på ;-)
    KRAM, KRAM!!!

    SvaraRadera
  2. Ja den är toksnygg! Tyvärr inte alls billig så det beror på hur mycket allt annat blir att gå på.....

    Kram

    SvaraRadera