04 februari 2010

Barbietårta

Mina-My hade önskat sig ett princesskalas med en Barbirtårta. Hua tänkte Mia först, men det var inte allt krångligt. Inspiration och recept kommer från Spel och pyssel. Mia bakade två stycken tårtbottnar, en vanligt rund och en toppig variant med hål i mitten (klassisk sockerkakeform). Följande recept användes:

5 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1¼ dl kokande vatten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det kokande vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör i smeten. Häll smeten i smörad och bröad formar. Grädda kakor i 175°C varm ugn på nedersta falsen tills ytan har fått färg och kakorna är torr inuti (i ca 30-40 min). Stjälp upp kakor och låt dem svalna.

Bild: Spel och pyssel

Sen delade hon kakorna mitt itu. Första fyllningen bestod av vaniljkräm blandat med banan, andra fyllningen (mellan de två kakorna) bestod av mosade jordgubbar och det sista lagret var en dumle-grädde (vispad grädde som blandas med smält dumle).

Innan garneringen stoppades en barbiedocka som fått en fin folietopp ner i tårtan så att själva tårtan blev kjolen till dockan. För att dockan skulle passa perfekt klipptes nedre delen av benen av (morbida Mia).


Bild: privat

Tårtan dekorerades med grädde och strössel. Och den blev godkänd av barnen! Förutom vissa killar som inte ville äta tjejtårta :)

1 kommentar: