03 april 2009

Dränering from hell.....

Eftersom Mias brorsa är världens bästa grävmaskinist och en klippa på dränering så tänkte vi att ja dräneringen tar väl max några helger. Vad vi inte visste då var att det skulle bli bland det jävligaste som framför allt Sven gjort, och att det skulle ta i princip hela sommaren.


När ena väggen på det älsta huset grävts fram såg det ut såhär. Den nedre delan av källarväggen på huset var ingen gjuten vägg utan stora stenar som murats ihop med någon sorts urdomlig sättmassa och sedan hade allt putsats upp till jämna väggar på insidan. Det var här någonstans som Sven på riktigt vill sälja huset första gången. Innan vi förtsätter att berätta om skiten så måste Mia bara få säga att när det kommer till den här dräneringen är Sven hennes hjälte.


En liten ljusning, och framför allt penningsparande upptäckt, var att det endast var det äldre huset som inte hade ordenliga väggar.


Själva farstukvisten (det gjutna golvet och trappen) satt inte riktigt fast i huset utan stod på några stora stenar. När vi grävde runt den så var vi inte säkra på att det skulle hålla, men den står kvar. När denna upptäckt gjordes och vi konstaterade att vi måste gjuta om väggarna utifrån så tog Mias bror beslutet att vi skulle göra en vägg i taket på grund av rasrisken. Det blir stora tryckpåfrestningar när så stora ytor ska gjutas. Mia var irriterad för att det skulle sinka hela processen. Men ååhh vad hon älskar sin bror för det idag. Samma sommar var det ett hus lite längre bort som hade samma problem och dom gjorde hela huset på en gång. Deras hus rasade och försäkringsbolaget ansåg att det inte skulle gå att bygga upp igen.


Hela marken runt huset är fylld av små, mellan, stora och skitstora stenar. Grävmaskinen gick het denna sommar. Just vid dörren ni ser ovan kom vi ner till berg och fick helt enkelt dra dräneringsslangen rund den lilla bergstoppen.


Sådana här gjutformar byggde Sven. Det finns ju speciella skivor som är tänkta att bygga gjutformar av, men de är väldigt dyra. Sven tog valiga osb-skivor som han penslade med billig matolja (och det fungerade hur bra som helst) och reglarna vanliga reglar. Längst ner mot marken sågades skivorna grovt för att passa någolunda runt stenarna och sedan tätades det med sand. På sidorna tätades konstruktionen med fogskum. Nu kommer vi inte ihåg hur mycket betong som gick åt, men det var för mycket för att vi skulle orka blanda själva, så betongbilen fick komma. Eftersom trycket mot konstruktionen blir stort så är det viktigt att regla tätt, framförallt längst ner där trycket blir som störst. Observera att det inte är färdigreglat på bilden ovan. Mot jordvallen satte vi upp brädbitar som reglarna lutar emot, detta för att reglarna inte skulle tycktas in i jorden. Viktigt var att se till att vi gjutningen blev så långt ner att det blev under golvnivå inne i källaren. Innan formen bygdes så vägde vi av nivån för att få rätt lut mot den lägsta punkten. Detta för att vattnet ska rinna åt rätt riktining i dräneringsrören.


Så här blev resultatet. Den övre kanten gjordes sne så att det inte finns en hylla som vattnet kan ligga på utifall det mot all förmodan hamnar vatten innanför Platonmattan.


Och Platonmattan ser så här ut. Enkelt att sätta upp i teorin. I praktiken var det väldigt krångligt. Framförallt runt hörn och i alla konstiga vinklar. Tips. Mät hur högt upp mattan ska hamna och gör ett streck med snörslå som ni kan följa. Höjden som det ska bli i slutändan skär man till på ovankanten sen när allt är klart. Så marknivån bestämmer hur högst man ska markera strecket. All överlappning ska göras med minst 0,5 meter för att undvika att vatten kommer innanför.


Efter platonmattan var det dags för fiberduk, dräneringsslang och gruset (vet inte vilken storlek det var så vi skriver gruset). Fiberduk i botten, sedan dräneringsrör och ovanpå det gruset. Häll på gruset sakta så att inte röret reser sig. Ett tips är att en person får stå på röret medans gruset hälls på. När allt grus är på plats så viker man över duken igen som om man bäddar in gruset. Detta för att inte jord och annat strunt ska komma in i dräneringsröret och orsaka stopp.


Vi isolerade källarväggen utifrån när vi ändå var igång. Allt eftersom vi fyllde upp med fyllnadsmassor så paddade vi materialet. I framtiden ska det anläggas en trädgårdsgång här så det är viktigt att underarbetet är bra för att undvika tjälskador och dyligt. Sven och den bästa brorsan in action.

I skrivande stund ser det ut så här. Höjden på marken är fortafarnde för låg. tanken var att marken skulle få en sommar på sig att sätta sig innan all fyllnadsmassa läggs dit.


Runt farstukvisten fanns det juingen vägg att sätta Platonmatta mot och göraallt by the book. Vi löste det genom att lägga fiberduka åt alla håll, lägga dit dräneringsslangen, gruset ovanpå och sen bädda in alltihop till en stor "korv" som låg runt farstukvisten. Bättre än ingen ting i alla fall.


Nästan alla bilder ovan är från ena sidan av huset. På baksidan hade vi en gräsmatta även om tomten var kuperad och knölig. När denna sida skulle gjutas så var tanken att betongbilen skulle köra runt huset och ha ner sin ränna innanför formen. Det betydde att beslutet togs om att omplanera tomten så att betongbilen skulle kunna köra in utan att fastna. Och då försvann gräset....


Vad har då detta gett oss förrutom en torr och varm källare? Jo när allt är skit och det bara går åt h***vete så säger vi alltid till varandra: Kom ihåg dräneringen, vi fixade ju det så då fixar vi allt.



Bilder: privata

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar