16 april 2009

Smarta tips för drömrabatten

Vi har ju i princip en helt ren trädgård. Eller att säga trädgård skulle vara att ljuga. Vi har lite gräsmatta, mycket lera och någon enstaka buske/träd. Därför börjar det bli dags att fundera över tädgården och i vår/sommar ska i alla fall en rabatt anläggas. Med anledning av det så har Mia kollat runt lite efter tips. och här kommer några:

1. Draperier. Kanten mellan rabatt och gräsmatta är ofta trädgårdens akilleshäl. Här gäller ofta evig rensning och kantklippning. Här kan man sätta ”draperier”, mellanhöga växter som ramlar in över kanten för att täcka den och bilda en övergång till rabatten. Exempel är kantnepeta och rosenslöja.

Här ses en kantnepta som agerar "draper" mellan en rabatt och en stenläggning. Snyggt!


2. Tidigt – långt bak. Ett knep för att blommorna ska synas är att ju tidigare en växt blommar, desto längre in i rabatten kan den stå. Då har ju inte perennerna hunnit växa så mycket så att de skymmer. Av samma anledning behöver de som blommar sent stå långt fram i rabatten.

3. Göm inte blommorna. Det är lätt att lägga ned mycket tid och pengar i en rabatt. Då är det dumt att placera den där den inte syns. Bra ställen för prunkande rabatter är kring entrén där du går varje dag, kanske kring garageuppfarten och vid uteplatsen. Då kan du stanna upp och bara njuta. Ofta.

En snygg rabatt i anslutning till uppfarten.



4. Perenner eller ettåriga? Perenner återkommer från år till år. Det betyder att rabatten blir billig och inte kräver så mycket arbete. Men ettåringar – annueller – har också sina fördelar, de blommar mycket längre och är ofta mycket praktfullare. Ett tips är att placera några få ettåringar i mitten av trädgården. Där ser du dem verkligen och får njuta av deras överdådiga blomning. Dessutom är det ofta en mer lättskött plats.


Årets perenn 2009 Gullnattljus. Inte någon favorit, men ändock en vinnare.



5. Undvik tomma hål. Lökar ska till exempel alltid placeras intill perenner. Då kan perennerna ”ta över” och täcka hålen som uppstår när tulpanerna vissnat ned. Sätter du tulpanerna ensamma i ett stort fält, blir det ju bara ett tomt hål när tulpanerna försvunnit.

De svarta tulpanerna är så himla snygga och några sådana kommer nog så småningom flytta in i vårt trädgård...



Bilder: Smartstep, Fyrislundsträdgård, Blackstone, Mosebackes Trädgårdscenter

1 kommentar: