13 april 2009

Att sätta golvlister och dörrfoder

Lister är det där tråkiga som man lätt hoppar över för att ta tag i nästa projekt. men lister är också det där som får rummen att se helt klara ut.



Det finns många olika sorters lister för många olika användningsområden. Det allra värsta är att sätta taklister och det mest behagliga är att sätta golvsocklar. Generellt så måste man först bestämma sig för vilken stil man vill ha på listerna. Mer traditionella lister med mer eller mindre profil eller släta lister. Vi har valt att ha släta lister överallt för att det passar vår stil bäst. Sen har det visat sig att det är lättare att "fuska" med släta lister. Även valet omålade trälister, målade trälister eller målad mdf ska göras. Vi har nästan uteslutande mdf-lister hemma.


När vi ska sätta lister i ett rum så börjar vi med golv/dörr innan vi går igång på taket. Detta för att ta det värsta till sist... Först ut sätter vi dörrfodren. Dessa lister går ända ner till golv upp till den nivån som man bestämt, utifrån vilken bredd listerna har samt hur mycket av dörrkarmen som ska vara synlig. Tycke och smak.




Eftersom listerna på sidan om dörren går ända ner är det enklare att sätta resterande socklar efteråt.





Men oftast är det komplikationer Som här är dörren in till vår toalett på övervåningen. Sneda väggar och konstiga dimensioner på innerväggar gjorde att vi var tvungna att sätta två smyglister mellan dörrfodret och dörrkarmen innan själva fodret kom i lod med väggen.




När sidor möter överfodret är ovanstående den klassiska sättet att gera ihop listerna. Och det enda sättet om man har foder med profil. Observera att en gerning aldrig blir perfekt, men allt går att rätta till med latex/målarfog. Använd aldrig någonting annat än latex/målarfog eftersom latex/målarfog är övermålningsbar.




I nya hus har vi sett att man inte gerar utan skarvar på ovanstående sätt. Tidsbesparingen är väldigt stor, framför allt i gamla hus där vinklarna i princip aldrig är lika eller av standardmått. Samma princip kan användas för golvsocklarna.



Med lite latex/målarfog syns det inte hur man skarvat. Detta är ännu mer tidsbesparande men kan inte användas vid ytterhörn eftersom det alltid blir en synlig snittyta på någon av listerna och det blir aldrig riktigt snyggt.

Våra tips:

  • Gör det inte krångligare än det behöver vara, gera inet i onödan.
  • Ska du ändå gera så se till att ha en bra gerlåda eller en kap- och gersåg till hands.
  • Inga skarvar eller hörn blir perfekta, men det är bara att använda lite latex/målarfog och vips så är glipan borta.
  • Det är tråkigt att spika lister och tar lång tid. Köp en kompressor och en spikpistol för små spikar. En kompressor kostar från 1000:- och en pistol från 400:-. Kvalitén behöver inte vara den bästa, men det är väl investerade pengar. Pistolen kan användas till allt slags finsnickeri och kompressorn är användbar i allt från fasadbytning till pumpning av cykeldäck.

Taklister är som sagt lite krångligare och och tips kring dessa kommer i ett annat inlägg.

Bilder: privata

4 kommentarer:

  1. Sättlim är också en snabb uppsättningsmetod. Och då slipper man måla spikskallar i efterhand...

    /Sebastian.

    SvaraRadera
  2. Sättlim är också en snabb uppsättningmetod. Och så slipper man måla spikskallar i efterhand...

    SvaraRadera
  3. Om man har betongvägg bakom då?

    SvaraRadera
  4. Precis som Birdie Nam Nam skriver så är sättlim ett bra alternativ (ex på Byggmax kan man köpa en tub Super 7 för 65 :-). Annars är det borra och plugg som gäller :(

    SvaraRadera