29 mars 2009

Nytt tak

När vi hade bott i vårt hus i cirka en månad såg vi en våt fläck på golvet. Det visade sig att det läckte in vatten genom taket. Inte så kul och ingenting som försäkringar täcker. Nog för att vi hade tänkt byta tak, men inte så fort och inte under sådana omständigheter. Vårt hus bestå av ett 1 ½ planshus med källare samt en 1 plansutbyggnad med källare. Taket på det störrehuset var belagt med tegel och det mindre med plåt. Efter att vi fixat hem byggnadsställning var det bara att börja slänga ner tegel. Det blev en hel container.


Träunderlaget under teglet var otroligt fint framför allt med tanke på att det letgat där så länge (ca 70 år). När taket ändå åkte av så passade vi på att bygga ut taket. Dels för att vi tänkte tilläggsisolera fasaden och för att det är mycket snyggare med större överhäng, eller vad det heter. Det gamla underlaget togs bort in till första takstolen så att det nya underlaget kunde sättas fast ordentligt. Taket förlängdes både åt sidorna och nedåt på långsidorna.

Så fort allt underlag var ordentligt fastsatt så lade vi ut takpappen så fort som möjligt. Man var ju livrädd för regn. Men som tur är hade vi värsta turen med vädret den sommaren.

Här är stora taket pappat och läktat. Även skorstenen fick sig en uppfräschning. Den putsades utvändigt och fick ny fin plåt på ovansidan.


När det var dags för det mindre taket så upptäkte vi att läckan inte kom direkt från taket utanfrån skarven mellan husen. Plåtarna mellan det lilla taket och husgaveln på det större huset var felkonstruerat och vattner rann in under det lilla taket via panelen på stora huset. Det ledda till att fasaden åkte bort och allt gjordes om. Ja då var det dags att bestämma fasadprofil och färg till ytterpanelen. Å bråttom var det. Fasad bestämdes och färgen blev mörkgrå med mörkröda fönster. Fasaden och den specifika profilen blev dock senare ett problem, men det i ett annat inlägg. Mia vill inte ha foder runt fönstrena och det har gett Sven många extra timmars snickrande. Men snyggt är det. På bilden ovan ser ni det utbyggda taken underifrån när vindskivan är på plats.

Och så här ser det ut när allt är inbyggt.

Eftersom det är lite lutningen på det mindre taket så var plåt det enda alternativet. Mia tycker allt ska vara lika så det blev plåt på allt tak. Matt svart profilpanna. På bilden ser ni takkupan som rymmer toaletten på ovanvåningen. Eftersom plåten är lite känslig för tryck och tyngd så byttes fasaden ut även där och målades.

När ni byter ett gammalt luftigt tak till ett nytt tätt så kom ihåg att ventilera ordentligt. Vi har två stora luftventiler på varje gavel. På denna bild finns inga på utbyggnaden, men nu när det är ny fasad där så sitter dom på plats. Bilder på detta kommer i ett annat inlägg.



Plåtarbetet runt skortsten och takkupan gjorde vi inte själva. Så här fint blev det med målad skortstenen och stegen samt plattform kommit på plats.



Vad blev bra? Snygg plåt och snygg färg på panelen trots det snabba beslutet. Fuset skimrar i silver när solen lyser på det :)


Vad blev mindre bra? Vi ångrar att vi inte byggde ut taket mer runt det lilla taket. Eftersom huset var tilläggsisolerat där så tänkte vi att då behöver vi inte göra det igen så då kan taket vara mindre. Nu vet vi att det krävdes större reglar under den nya fasaden på utbyggnaden och därför är överhänget för lite.




Bilder: privata

1 kommentar:

  1. Hej Mia

    Vilket jobb i gör med taket! Ang maten det blev en söndagsstek potatis och en god svampsås. Ha en trevlig dag

    SvaraRadera