16 mars 2009

Sovrummet, the transformation del 1

Sovrummet var ombyggt i början på 80-talet. Det första vi gjorde när vi flyttade in var att riva ur alla äckliga plast- och korkmattor i hela huset, och även i sovrummet. Sen lät vi sovrummet vara.


Fina tapeter, hängande papptak, tidsenlig kornisch. Ja fult helt enkelt.
Dom här garderoberna var de enda som fanns i hela huset, varav den längst till höger knappt gick att använda pga snedtaket. Bakom garderoberna fanns en liten skrubb som inte heller var så bra. Det gick att få in sammanlagt 9 banankartonger och då var den fylld till bredden. Men nu är det annorlunda. Det blev väldigt mycket ny eldragning, mer än vi hade tänkt oss. När vi liksom var på gång så drog vi för spotlights i hallen, uttag i klädkammaren, telefonkablar, el till toaletten på ovanvåningen (som vi höll på med samtidigt) och så bytte vi elcentral. Inte det billigaste, inte det roligaste, men skönt när det är gjort och betalt.


Vi rev bort garderoberna och öppnade upp mellan skrubben och sovrummet. Inte för att vi ville ha ett större sovrum utan för att vi ville ha en riktig klädkammare. Själva sovrummet har vi faktiskt gjort mindre. Allting som fanns i skrubben slängdes också ut.

Så här såg det ut. Idag går väggen där skarven mellan tapeten och det bortrivna är på bilden ovan. Ganska stor minskning av rummet, men ingenting man märker eftersom garderoberna tog nästan lika stor plats som rummet är förminskat.

Stommen för den nya väggen är bygd av träreglar. Konstruktionen är sen förts klädd med OSB-skivor. OSB-skivan är en träfiberskiva med mycket stora spån.Materialet är mycket starkt och böjtåligt. Eftersom skivorna är av trä kan man skruva upp vad som helst på väggarna men vanliga träskruvar. inga pluggar i gipsväggar som tillslut ger med sig i alla fall.

Ovanpå OSB-skivorna är det gips. De andra väggarna kläddes med renoveringsgips, som är en tunnare gipsskiva. Allt för att slippa hålla på med tapetrivning och skruvhål. I takets var spånskiveliknande material ersattes med trätak. Väggarna tapetserades med easy-cover och golvet slipades. Sen målades hela rummet vitt. Men det kommer i del 2.
Kontentan so far: Vi ångrar att vi inte isolerade väggarna när vi hade chansen. Nu är det faktiskt ganska lyhört ut hot hallen.

Bilder privata

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar